`Za odštetu se obratite EU`

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  `Za odštetu se obratite EU`

  Moskva će ispuniti sve svoje obaveze u pogledu snabdevanja Srbije gasom ove zime, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok.

  "Rusija će uraditi sve kako ne bi bilo nikakvih komplikacija sa isporukama gasa Srbiji", rekao je Čepurin novinarima u Beogradu i napomenuo da se sada gas isporučuje u skladu sa radnim planom, da je skladište Banatski Dvor napunjeno i dodao da će i u budućnosti biti "odgovarajućih ugovora" u vezi sa dostavom gasa u to skladište.

  Čepurin je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok i upitao zašto sada Rusiju krive, kada je ona samo konstatovala činjenično stanje. "Zapad i Brisel su potkopali Južni tok. Čemu takva nervoza sada i zašto se prebacuje krivica na Rusiju", upitao je ruski ambasador.

  On je istakao da, "kako je Gazprom činio sve više ustupaka, tako mu je sve više uslova postavljano u vezi Južnog toka." "Rusija je stalno stavljana u situaciju da traži i plaća i moli," rekao je Čepurin i naglasio da su se "stalno manjla pravila protiv Gazproma i to u njihovu korist".

  On je dodao i da je krajnji rok za početak izgradnje Južnog toka bio početak novembra, a da je Bugarska do 1. decembra trebalo da izađe sa odlukom o izgradnji. "Rusija je strpljivo čekala, prošao je i 1. decembar, a saglasnost iz Bugarske nije stigla. Ne znam da li je to odlučila sama Bugarska, Brisel ili neko van Brisela", konstatovao je Čepurin.

  Upitan da li bi Rusija sada, posle zamrzavanja Južnog toka, pristala na reviziju Međudržavnog sporazuma između Srbije i Rusije, Čepurin je odgovorio da će Moskva ispuniti sve što stoji u sporazumu sa Srbijom i dodao da Rusija nema u svojoj tradiciji praksu da nekoga kompromituje i radi na nečiju štetu.

  Na pitanje kome bi Srbija i druge zemlje učesnice u projektu Južni tok trebalo da se obrate za nadoknadu štete, Čepurin je, uz osmeh, rekao "obratite se EU".

  "Gazprom je sve platio o svom trošku i predsednik Putin je predložio da EU plati nadoknadu štete, ali ja mislim da je to jako teško", rekao je Čepurin i dodao da će se Rusija i Srbija dogovoriti "na prijateljski način".

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE