Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Francuskoj protestuju – poslodavci

    Da privredi ide veoma loše pokazuje i ovonedeljni skupovi nezadovoljnih poslodavaca širom Francuske, koji se nisu organizovano bunili još od 1999. godine.

    Do sada su na ulicu izlazili radnici, sada protestuju i gazde. Oko šest hiljada vlasnika malih i srednjih preduzeća okupili su se po velikoj hladnoći u Parizu, oko dve hiljade u Tuluzu, nekoliko stotina u Marselju, dok se manifestacija nastavila u sredu velikim skupom u Lionu.

    Kap je prelila čašu, spisak nezadovoljstava je dugačak. Gazde više ne mogu da izađu na kraj s komplikovanom i zahtevnom administracijom, sa sve više pravila, zakona, propisa, dažbina, obaveza, izdataka, poreza, taksa, kazni. Mnogi od njih zarađuju manje od svojih zaposlenih.

    Vlasnici firmi ističu da nedeljno često rade i do 70 sati, dvostruko više nego što je to zakonom u Francuskoj propisano, dok njihovi radnici doslovno uživaju ovo pravo.

    Upravo je ukidanje 35-časovne radne nedelje bio jedan od zahteva poslodavaca, koji su u ponedeljak okačili katance i lance na ogradi Ministarstva finansija.

    Poručuju i da je 2017. godina, kada vlast očekuje rezultate svojih mera, isuviše daleko da bi njihova preduzeća to dočekala na zdravim nogama.

    Vlasnici preduzeća smatraju da se aktuelnom politikom u Francuskoj danas praktično obeshrabruju oni koji žele da otvore firmu. Ne usuđuju se da zaposle nove radnike i naglašavaju da trećinu svog radnog vremena potroše na popunjavanje formulara i administrativnih formalnosti.

    Učesnici manifestacije se žale i da im u današnjim teškim uslovima banke sve ređe pozajmljuju novac, a nisu zaboravili ni EU koja, po njihovom mišljenju, u okviru jedinstvenog tržišta, dozvoljava različitu cenu rada. Kao primer navode sat rada poljoprivrednika u Španiji koji iznosi šest evra, i u Francuskoj gde je minimum 12.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE