Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatskom se širi `Front` između radnika i sistema

    "Ako želite da se borite za pravednije društvo, pozivamo vas da nam se pridružite", pozivaju članovi Radničke fronte, relativno nove inicijative na hrvatskoj političkoj sceni.

    Cilj Radničke fronte beskompromisna borba za prava radnika, a jedna od metoda kojom se pritom planiraju koristiti je i izlazak na parlamentarne izbore, možda već iduće godine.

    Radničku frontu u razgovoru za Index predstavljaju članovi ove inicijative Mate Kapović, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Dimitrije Birač, vanjski suradnik na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, i Denis Geto, predsjednik HEP-ovog strukovnog sindikata TEHNOS.

    Radnička fronta je politička inicijativa koja je nastala ove godine, koju je osnovala grupa sindikalista, aktivista, radnika, nezaposlenih i studenata, kaže za Index član Fronte Mate Kapović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

    "Zaključili smo da treba osnovati širi progresivni front koja će se beskompromisno boriti za radnička prava, ali koja će uključivati i druge aspekte borbe, za ljudska prava, ekologiju, ženska prava, prava socijalnih manjina…"

    Iako će u budućnosti, kao jedan od vidova borbe, učestvovati na parlamentarnim izborima, Radnička fronta neće delovati isključivo kao stranka, biće prisutna i na radnim mestima, na ulici kroz štrajkove i proteste, kroz sindikalno organizovanje i pomaganje radnika.

    Radnička fronta boriće se za ono što se danas popularno naziva 99 posto društva. Za radnu većinu i sve ostale marginalizovane, potlačene i siromašne. Krajnji ciljevi mogu se svesti na ukidanje postojećeg društvenog ekonomskog sistema i svih problema koje on nosi sa sobom.

    I u tom smislu razvoj pune demokratije, koja se sastoji i od ekonomske demokratije, a ne samo političke, koja je danas proklamovana, ali ne u potpunosti ostvarena, kaže za Index član Fronte Dimitrije Birač, spoljni saradnik na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

    Iako trenutno broji oko stotinjak članova i četiri lokalne organizacije – u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Karlovcu, Radnička fronta u bližoj budućnosti ima u planu i organizacije u Sisku, Puli i Splitu, a onda i šire po Hrvatskoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE