Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci i Italijani buše naftu u Jadranu

    Američka kmpanija Marathon Oil, italijanski ENI i hrvatska Ina će istraživati i eksploatisati naftu i gas u Jadranu, objavio je Jutarnji list pozivajući se na dobro obaveštene izvore u vladi.

    Stručna komisija je, pored ostalih, prihvatila njihove ponude za istraživanje i eksploataciju Jadrana koje su podnele na javnom tenderu, završenom 3. novembra, dodaje Jutarnji.

    Komisija je odluku prosledila vladi koja će o njoj raspravljati sledeće nedelje. Na tender se javilo šest kompanija, a Jutarnji je list dobio informacije o barem tri izabrane firme.

    Među izabranim kompanijama najveći je italijanski ENI, koji se smatra četvrtom energetskom kompanijom po snazi na svetu.

    U stručnim krugovima najjače je ipak ođeknula prihvaćena ponuda američke kompanije Marathon oil Corporation. Radi se o jednoj od vodećih kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa.

    Iako prema celom projektu u javnosti i dalje vlada velika skepsa, naftni stručnjaci tvrde da su ponude i izbor kompanija za Hrvatsku velik uspeh. Pri tome ističu da se na tender za istraživanje mora uz kanadsku obalu, zatvoren krajem novembra, nije javila ni jedna kompanija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE