Hrvatski premijer `overava` velike isplate - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski premijer `overava` velike isplate

  Nijedne veće isplate iz hrvatske državne blagajne ubuduće neće biti bez znanja premijera Zorana Milanovića, deo je novog dogovora unutar vlade, sa namerom da se uvede red u javne finansije.

  U skladu s tim, ministar finansija Boris Lalovac ubuduće mora premijera obaveštavati o svim većim isplatama iz budžeta, piše Jutarnji list, pozivajući se na dobro upućene izvore iz vladinih krugova.

  To neće, kako se navodi biti jedino oružje u borbi za održivi budžet, već će u tome pomoći i analiza potrošnje budžetskog novca, koju radi Ministarstvo finansija, a čiji prvi nezvanični rezultati pokazuju da bi se godišnje moglo uštedeti i do dve milijarde kuna (260,5 miliona evra).

  Sve to bi bilo moguće bez značajnijih zahvata u samu strukturu potrošnje, ali uz bolje i kvalitetnije planiranje.

  Kako se navodi, tome u prilog govori podatak da budžetski korisnici svake godine mesečno potroše ukupno oko 10 milijardi kuna, s tim što se u decembru iznos povećava, pa se ove godine očekuje isplata od oko 12 milijardi kuna.

  Tako je samo za subvencije nakon rebalansa, planirana potrošnja od oko 4,4 milijarde kuna. Bužetski korisnici su do kraja novembra, nezvanično potrošili oko 3,9 milijardi, što znači da im u decembru ostaje oko pola milijarde kuna.

  Slično je i s računarskim uslugama. Država u ovoj godini za to namerava da potroši oko 600 miliona kuna, za šta je do kraja novembra potrošila 457 miliona. Za zakupnine i najamnine plan za ovu godinu iznosi 655 miliona kuna, a potrošeno je 545 miliona. Sličnih primera ima još dosta.

  Ministru finansija smeta tako velika ptrošnja u decembru, na koju zakonski imaju pravo, pa je planirano da se naredne godine postave mesečni limiti potrošnje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE