Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Mutni` vatikanski milioni

    Vatikan je u okviru kontrole sistema knjiženja, u cilju pretvaranja nekada "mutne" institucije u transparentnu, otkrio stotine miliona neproknjiženih evra.

    Otkrili smo da je finansijska situacija u Vatikanu mnogo zdravija nego što se verovalo", rekao je za britanski list Catholic Herald australijski kardinal i načelnik Sekretarijata za ekonomiju Vatikana George Pell, prenosi France presse.

    "Stotine miliona evra pronađene su na posebnim računima i nisu se pojavile u obračunu bilansa stanja", navodi Pell u tekstu koji pokušava da objasni kako banka Vatikana, poznata kao Institut za religiozne poslove, radi na transparentnosti nakon što je više puta optužena za korupciju.

    Pell je otvoreno govorio o nekadašnjoj praksi tajnovitosti u Vatikanu i optužbama o pranju novca sa kojima banka decenijama suočava. Banka Vatikana bila je većinski akcionar Banco Ambrosiano, koja je bankrotirala 1982. i koju su optuživali da sarađuje sa italijanskom mafijom.

    Kardinal je takođe rekao da je, tokom prošlogodišnje konklave na kojoj je izabran papa Francisco, postojao gotovo jednoglasan konsenzus među kardinalima da banka mora biti usklađena sa međunarodnim standardima. "Reforme su sada uveliko u toku i nema više povratka na stare loše dane", rekao je on.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE