Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekordan pad cena goriva

    Cena bezolovnog benzina od 95 oktana na pojednim pumpama u Srbiji pala je na 141,9 dinara, a evrodizela na 149,4 dinara, tako da je prosečna maloprodajna cena goriva na najnižem nivou u poslednjih pet godina.

    Prema statistici Udruženja naftnih kompanija Srbije(UNKS), cene goriva u Srbiji su, takođe ispod regionalnog proseka. Rezultati ovonedeljne analize UNKS pokazuju da je prosečna maloprodajna cena benzina na domaćem tržištu niža za 1,3 dinara, a dizela za 60 para nego sedam dana ranije.

    Posmatrajući iz perspektive prometnika, efekat smanjenja cena je dvostruk, jer su dinarske cene smanjene, uz istovremeni pad vrednosti domaće valute.

    Kurs dolara je u istom periodu ojačao za 1,1 dinar, a evra za 67 para. Tako je, izraženo u evrima, prosečna maloprodajna cena goriva u Srbiji pala na najniži nivo u poslednjih pet godina otkada UNKS statistički prati kretanja na tržištu nafte i derivata nafte.

    Po srednjem kursu Narodne banke Srbije, prosečna cena benzina u nedelji za nama je bila 1,20 evra, a dizela 1,26 evra, što je u oba slučaja na nivou regionalnog proseka. Prosečna maloprodajna cena benzina, u 10 zemalja regiona je 1,265 evra za litar, a dizela 1,212.

    Ukoliko se očuva trend promena cena derivata nafte i stabilizuje kurs stranih valuta, i u narednim danima može se očekivati pad cena goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.

    Proteklih dana je potvrđeno da prometnici u Srbiji koriste svaku mogućnost da nižim cenama privuku potrošače, tako da se pod uticajem konkurencije efekat smanjenja cena na globalnom tržištu, u punoj meri prenosi na krajne korisnike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE