Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU pomaže Srbiji da `preboli` Južni tok

    Evropska unija je spremna da uključi Srbiju u projekat izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom, a korist bi imale i srpske kompanije uključene u projekat, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Michael Davenport.

    "EU je izuzetno posvećena da učestvuje u finansiranju izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom. Rad na studiji izvodljivosti je završen sa finansijskom podrškom EU i sada se radi na projektovanju gasovoda", rekao je Davenport za Blic.

    Kako tvrdi, taj projekat će doneti neke vrlo krupne poslove kompanijama iz Srbije koje se bave inženjeringom i izgradnjom, a takođe će suštinski doprineti tome da Srbija ima pristup alternativnim izvorima snabdevanja gasom uključujući tečni prirodni gas.

    "Pregovori o ovom projektu su u toku, ostajemo spremni da podržimo sve projekte u energetskom sektoru koji poštuju međunarodne pravne obaveze zemalja koje bi u njima učestvovale", poručio je Davenport.

    On, takođe, napominje da je Evropska komisija primila k znanju odluku Gazproma da zaustavi Južni tok i da se "pozicija EU nije promenila".

    Nadležne službe Komisije će sada analizirati situaciju u jugoistočnoj Evropi kako bi se ubrzale interkonekcije u regionu sa ciljem da se one bolje povežu u mrežu gasovoda EU, ističe Davenport.

    Na pitanje da komentariše to što ruski ambasador Čepurin kaže da Srbija treba da traži odštetu od EU zbog Južnog toka, Davenport kaže da bi klauzule o nadoknadi štete trebalo da budu deo ugovora koji su pravljeni za taj projekat.

    U skladu s tim, zemlje koje imaju bilateralne sporazume za Južni tok sada bi trebalo da pogledaju te ugovore. "Evropska komisija nije potpisnica tih sporazuma i ugovora, pa samim tim nije prava adresa za traženje nadoknade, kaže Davenport.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE