Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska nedovoljno koristi fondove EU

    Hrvatska je iz fondova Evropske unije za period 2007-2013, od raspoloživih 1,45 milijardi evra apsorbovala tek oko 45 odsto, dok su Litvanija i Estonija povukle više od 90, Poljska 82, a Slovenija 76 odsto odobrenih sredstava.

    Iz zajedničke blagajne u Briselu, Hrvatska u novom finansijskom periodu do 2020. može dobiti više od osam milijardi evra, naravno ukoliko uspe da ponudi kvalitetne projekte. 

    Niska iskorišćenost evropskih fondova u proteklim godinama nije iznenađenje za Ružicu Gelo, direktorku Centra za EU pri Hrvatskoj privrednoj komori.

    Ocenjujući efekte ostvarene tokom prvih godinu i po članstva u Uniji, Gelo ističe da "iako političari iz vladajuće garniture navode kako su do sada povučeni milioni evra pravi učinak evropskih fondova na hrvatsku privredu biće merljiv za sedam godina".

    Ipak, upozorava, trenutna ocena o pripremljenosti projekata za korišćenje sredstava mogla bi i morala biti značajno bolja nego što jeste.

    Upravo iskustva svih zemalja koje su pre Hrvatske ušle u Uniju, podseća, svedoče o značaju evropskih fondova za javne investicije, ali upozoravaju i na činjenicu da presudnu ulogu u povlačenju tih sredstava imaju kvalitetne nacionalne politike koje su temelj za kreiranje i pripremu investicionih projekata.

    Fondovi EU, pokazalo se u proteklim godinama, bili su spasonosno rešenje za sve zemlje centralne i istočne Evrope. Hrvatska godišnje do 2020. može dobiti više od milijardu evra što je svrstava u centralnu poziciju rang liste ostalih članica. Stoga je trenutačno najvažnije definisati kvalitetne projekte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE