Sve veći nadzor interneta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve veći nadzor interneta

  Prema novom istraživanju organizacije Freedom House, nivo slobode na internetu tokom 2014. godine je značajno pao jer su mnoge zemlje uvele nove zakone koji kriminalizuju određeni sadržaj i aktivnosti na mreži.

  Organizacija ističe zabrinutost kako bi se takvi zakoni uskoro mogli proširiti i na druge zemlje, što bi na kraju rezultiralo globalnim restrikcijama interneta.

  Istraživanjem koje je sprovođeno od maja 2013. do maja 2014. godine, utvrđeno je kako je ukupno 41 država sveta u tom periodu uvelo nove i strože zakone, koji značajno ograničavaju slobode govora na Internetu, povećavaju državnu kontrolu ili mogućnosti nadzora Interneta.

  U 38 država zabeležena su hapšenja povezana s pitanjem slobode govora na internetu. Rusija i Vijetnam doneli su nove zakone koji propisuju uklanjanje takozvanog "ekstremističkog" sadržaja bez sudskog naloga.

  Otkriće širokog programa nadzora koje sprovodi američka agencija NSA, poslužilo je kao izgovor za mnoge države da pokrenu ili unaprede postojeće programe nadzora interneta.

  Određene države donele su zakone koji propisuju da se svi podaci njihovih državljana moraju skladištiti lokalno na teritoriji te države. To je otežalo američkim agencijama pristup tim podacima, ali je omogućilo domaćim agencijama pristup podacima i sve to pod izgovorom zaštite privatnosti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE