Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska se zadužuje još milijardu dolara

    Hrvatska je objavila ponudu investitorima za novu emisiju obveznica u evrima u iznosu od oko milijardu dolara, objavio je Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

    Krajem prošle nedelje u hrvatskim finansijskim krugovima očekivalo se izdanje obveznica u iznosu od 3 milijarde kuna.

    Prema procenama analitičara prinos bi se mogao kretati u rasponu od 3,25 do 3,50 odsto, s obzirom na to da bi snažnija potražnja investitora, a u nedostatku drugih adekvatnih alternativa, mogla spustiti prinos s trenutnih nivoa od oko 3,5 procenta.

    Javni dug Hrvatske krajem jula 2014. premašio je 255,6 milijardi kuna što je 78 odsto procenjenog BDP za 2014. godinu. Prema prognozama Ministarstva finansija, javni dug do kraja godine dostići će 268,5 milijardi kuna.

    U periodu od 2010. do 2013. konsolidovani dug opštee države u proseku je rastao za 27 do 29 milijardi kuna godišnje, a Milanovićeva vlada u samo tri godine povećala je javni dug za 70 milijardi kuna.

    Ministar Lalovac je, gostujući na Hrvatskom radiju, izjavio kako u januaru na naplatu dolazu 750 miliona evra, a u februaru se mora vratiti kredit prema poslovnim bankama za koji nije naveo iznos.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE