Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kosovo može samo da sanja imovinu SFRJ

    Ostavinskoj raspravi između republika bivše Jugoslavije se ne nazire kraj, a u ovaj mučan proces sada bi da se uključi i Kosovo, ali stručnjaci tvrde da ta samoproklamovana država nema pravo na podelu imovine SFRJ.

    Nova vlada samoproglašene države baviće se, kako piše prištinska štampa, pitanjem sukcesije i tražiće deo imovine bivše Jugoslavije. Stručnjaci, međutim, tvrde da Kosovo nema pravo na podelu imovine bivše SFRJ, jer taj proces ne može da se odvija u granicama Srbije, pišu Novosti.

    Pošto se sukcesija uspostavlja između suverenih i nezavisnih država i pošto Srbija nije priznala Kosovo i Metohiju kao suverenu i nezavisnu državu, ne može se govoriti o sukcesiji, kaže, za Novosti glavni pravni savetnik Ministarstva spoljnih poslova Rodoljub Etinski.

    Ovo ne znači, međutim, da Beograd i Priština ne mogu da razgovaraju o imovinskim i finansijskim pitanjima u okviru Briselskog procesa. Kosovo i Metohija, kao autonomna pokrajina, može da ima svoju imovinu i može da preuzme odgovarajuće finansijske obaveze.

    A profesor Pravnog fakulteta Dejan Popović podseća da je pitanje sukcesije rešeno Badinterovom arbitražom kao pitanje odnosa republika bivše SFRJ – Hrvatske, Slovenije, SRJ, Makedonije i BiH. Kosovo nije imalo status republike, već status pokrajine unutar Srbije i ne mogu se primenjivati pravila sukcesije, kaže on za Novosti.

    Popović, koji je bio i član srpskog pregovaračkog tima na pregovorima o Kosovu, u Beču 2006. godine, ističe da ovo pitanje ni tada nije otvarano, već je razgovarano o dugovima i ekonomskim pitanjima koja nemaju veze sa podelom imovine.

    Ni Crna Gora, koja se na referendumu otcepila od državne zajednice SCG, nije sukcesor bivše Jugoslavije, već je pristala da svoja prava i obaveze stiče na drugi način. Kosovo nije ni u kom slučaju sukcesor SFRJ. I oni su toga svesni, ali iz političkih razloga pričaće da imaju prava na sukcesiju, navodi sagovornik Novosti.

    Da Kosovo nema pravo na podelu imovine bivše zajedničke države smatra i profesor Oliver Antić koji je ranije bio visoki predstavnik Srbije u komitetu za sukcesiju. Kosovo se otcepilo od Srbije protivpravnom secesijom, i niko u svetu ko se tako odvojio nije polagao pravo na sukcesiju, kaže Antić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE