Ilić: Šteta od nepogoda 1,7 milijardi evra - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Ilić: Šteta od nepogoda 1,7 milijardi evra

Ukupna šteta od elementarnih nepogoda u ovoj godini iznosi 1,7 milijardi evra, izjavio ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić.

Ilić je za TV Pink rekao da je obišao čitavo područje Majdanpeka i Donjeg Milanovca, gde su uzrok havarije ledene kiše i sneg koje su oštetile i oborile drveće.

Ministar je ukazao da se poslednjih dvadesetak godina nisu održavali dalekovodi i veliki električni vodovi, niti se sekla šuma, koja ne sme da bude u koridoru dalekovoda, jer Srbijašume, ni "Nacionalni park Đerdap" nisu radili te poslove i da se godinama nije ulagalo ni u protivpožarne puteve.

Ministar je rekao da je ovih dana posetio Ivanjički kraj i Goliju, gde je, prema njegovim rečima, slična situacija, koja bi, takođe, radi potpune bezbednosti, morala da se dovede u red, ali da je potrebno obaviti seču šuma i da u Golijskom kraju i Tare ima ljudi koji se nude da pomognu.

Ilić je istakao da je svakodnevno boravio i na Tekijama, gde su u toku radovi na Grabovici, Kamenici i Boljetini kod Majdanpeka, gde su iznenada samo na području te dve opštine i jednom delu prema Knjaževcu i Zaječaru u brdskom području Miroč planine i Nacionalnog parka Đerdap, pali ledena kiša i sneg.

Ministar je ukazao da ne bi bilo havarije na Tekijama da su pre 25 godina, kada je urađen projekat, bile sagrađene tri zaštitne brane da zadrže bujične vode. Dodaje da su već uključeni nacionalni parkovi kako bi se napravile brane za bujične vode i da su na području Krupnja nađena rešenja da se zaštite Stolice.

Ilić je upozorio i da tonu 53 kuće na Umci i da bi 20 porodica trebalo da se hitno isele i da je građevinska inspekcija naložila da se odmah evakuišu.

On je ukazao da je bila i poplava u Lučanima, da je bilo začepljenja ispod mosta u Brodarevu i da je sinoć posetio mesto Vinča i najavio da predstoji druga faza radova, jer ima mnogo mostova koji nisu izgrađeni, kao, na primer, na Jadru i da ima mnogo klizišta.

Foto: Beta

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE