Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo čime ćemo plaćati ruski gas

    Srpsko meso, sir i lekovi prvi su na listi robe koju Rusima možemo da ponudimo u zamenu za njihov gas, pišu Novosti.

    Posle telefonskog razgovora srpskog i ruskog predsednika Tomislava Nikolića i Vladimira Putina, ponovo je aktuelizovan "toling sistem". To je upravo trgovina kojom bismo mi Moskvi ponudili robu za energente.

    Nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, propao dogovor sa Moskvom oko kupovine gasa po povlašćenim cenama za Azotaru, Petrohemiju i MKS Kikindu po 290 dolara za 1.000 kubika, plavi energent iz Rusije plaćali bismo upravo "tolingom".

    U robnoj razmeni sa Rusijom na našem "tasu" moglo bi se naći ono što prvenstveno nedostaje najvećoj zemlji sveta, a Moskva je najviše zainteresovana za naše prehrambene proizvode.

    Za Srbiju bi bilo dobro da ne mora da plaća gas već da umesto novca Rusima transportuje robu koju ne možemo da prodamo u okruženju, kaže savetnik za poljoprivredu predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

    Pored mesa, mleka, sireva, možemo da im damo i slatkiše, sokove, konzervirano voće i povrće, ali i cipele, nameštaj, lekove… Taj sistem je poznat i kao "barter" aranžman.

    Ovakvom saradnjom bi se, prema Stankovićevim rečima, značajno povećala naša spoljna trgovina jer, kada jednom krenemo da šaljemo srpske proizvode, rusko tržište će ih posle tražiti i za novac.

    Mada je razmena ruskih energenata i srpskih proizvoda planirana kao robna transakcija, ipak, ne može da prođe potpuno bez novca. I u ovom sistemu se na kraju svake godine pravi bilans, pa ukoliko se utvrdi da je neka strana dala više vredne robe, poravnanje se plaća u dolarima, kaže Stanković.

    Protivnici razmene ipak misle da računica koja nije opipljiva ne može Srbiji da donese veće zarade. Zamena gasa za našu hranu bi bio ruski ustupak Srbiji, govori ekonomista Saša Đogović. Ipak, to je samo "andol" za srpsku privredu, ali ne i veći pozitivni impuls.

    Ukoliko Rusija, tvrdi Đogović, želi ozbiljno da nam pomogne, treba da ulaže i kupi barem deo Petrohemije, Azotare, MKS Kikinde. Ne možemo mnogo da dobijemo jeftinijim gasom ili onim koji menjamo za robu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE