Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suša i muva prepolovile evropske maslinjake

    Drastičan pad prinosa maslina ove godine na jugu Evrope ugrožava opstanak velikog broja proizvođača i izaziva pravu eksploziju cena maslinovog ulja na evropskom, pa i svetskom tržištu.

    U Italiji, maslinjaci u Toskani i Umbriji ovog leta bili su pogođeni izuzetno lošim vremenom, dok je u Španiji, koja je prošle godine dala polovinu svetske proizvodnje maslinovog ulja, na pad prinosa uticalo smenjivanje sušnih perioda sa pustošenjima koje je izazvala "muva maslina", zbog čega će prinosi biti najverovatnije prepolovljeni.

    Kako prenose švajcarski mediji, i u francuskoj regiji Provansa ovogodišnji prinosi su zbog delovanja ove napasti pali čak 80 odsto.

    Prema podacima Međunarodnog udruženja proizvođača maslina, veleprodajne cene maslina u 2013. već su povećane 37 odsto, dok bi potrošačke cene, prema njihovoj prognozi, u narednom periodu mogle skočiti i do 60 odsto.

    Kako navodi isti izvor, situacija ipak nije katastrofalna u celom svetu. Proizvodnja maslina u Grčkoj i Tunisu ove godine je vrlo dobra, pa se proizvođači maslinovog ulja iz ovih zemalja nadaju da će povećati svoj udeo na tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE