Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski BDP u padu 12 kvartala za redom

    Bruto domaći proizvod Hrvatske realno je manji za 0,5 odsto u trećem tromesečju 2014. u odnosu na isti period 2013, objavio je Državni zavod za statistiku, što je već 12. kvartal uzastopnog pada BDP.

    Izdaci za potrošnju domaćinstava u trećem tromesečju 2014. pali su za 1,1 odsto. Izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe domaćinstavima (NPUSK) pali su za 1,2 procenta. Izdaci za potrošnju države pali su za 1,4, a pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je 3,6 odsto.

    Izvoz roba i usluga porastao je za 4,1 odsto, zbog rasta izvoza usluga za 2,9 odsto, te rasta robnog izvoza za 5,0 odsto. Uvoz roba i usluga porastao je za 3,2 odsto, zbog rasta robnog uvoza za 2,8 odsto i rasta uvoza usluga za 5,4 odsto.

    Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realne promene BDP bio je negativan (1,6 procentnih bodova). U domaćoj potražnji najveći negativan doprinos prouzrokovan je padom izdataka za konačnu potrošnju domaćinstava.

    Doprinos neto inostrane potražnje bio je pozitivan (1,1 boda). Najveći pozitivan doprinos povećanju obima bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2014. ostvaren je većim izvozom usluga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE