Kupovina lož ulja ubuduće samo preko kol centra - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Kupovina lož ulja ubuduće samo preko kol centra

  Kupovina lož ulja na pumpama mogla bi od Nove godine postati prošlost, jer će se ovo gorivo za grejanje ubuduće nabavljati samo preko kol centra, kako bi se sprečilo dalje namešavanje i zloputreba lož ulja, saznaje se u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

  Nacionalni naftni komitet Srbije i ovo udruženje uputili su zbog toga zahtev Ministarstvu energetike da se od 1. januara 2015. godine obustavi prodaja lož ulja na benzinskim pumpama (koje se kao namešano dugo prodavalo i kao evro dizel) kako bi se srepiča dalja nelojna konkurencija.

  Kako je predočeno resornom ministarstvu, ovo je jedini način da se smanje zloupotrebe prilikom prodaje lož ulja koje se sve više nenamenski koristi za pogon motornih vozila, čime se stvara šteta za budžet i naftne kompanij i rizik za potrošače.

  Na pojedinim pumpama povećano je interesovanje za lož uljem koje prodavci nude kao zamenu za dizel gorivo D2, koje je isključeno iz prometa u avgustu prošle godine.

  Povećao se, takođe, broj benzinskih stanica na kojima se lož ulje prodaje kao „ekstra lako gasno ulje” i kao takvo toči u motorna vozila i to po cenama za pet do sedam dinara nižim nego što realno lož ulje košta.

  Ovo predstavlja zloupotrebu ovog goriva, koje nije namenjeno vozilima, već grejanju, objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekrtar ovog Udruženja koje okuplja sve velike naftne kompanije u Srbiji.

  -Ne postoji ni jedan razlog da lož ulje nastavi da se prodaje na benzinskim stanicama, jer je njegova upotreba vezana isključivo za grejanje i kao takvo se direktno isporučuje potrošačima. Pravi korisnici lož ulja, bolnice, škole, obdaništa…, ni na koji način neće biti zakinuti, jer se oni snabdevaju direktnim isporukama iz cisterni, a ne na benzinskim stanicama, kaže on..

  Lož ulje se, podseća, sve do prošle godine uvozilo u Srbiju bez akciza što su pojedini vlasnici benzinskih pumpi iskoristili da ga namešanog prodaju kao evro dizel i tako direktno sebi stave pare u džep.

  Zato je do sredine prošle godine umesto 40.000 tona kolike su ukupne potrebe Srbije, u zemlju ulazilo između 100.000 i 130.000 tona.

  Inače, od sredine prošle godine akciza na lož ulje iznosi 42 dinara po litru..

  Kako se nezvanično saznaje, Ministarstvo energetike, je stalo iza predloga Udruženja nafntih kompanija Srbije i Nacionalnog naftnog komiteta i najkasnije bi do početka februara 2015. godine lož ulje trebalo da bude povučeno s benzinskih pumpi.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE