Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jači dinar `čeka` reforme i MMF

    Narodna banka Srbije ne brani nijedan nivo deviznog kursa, već svojim intervencijama, a povremeno i politikom obavezne rezerve, nastoji da ublaži prekomerne i kratkoročne oscilacije, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

    Guvernerka je za novi broj Privrednog pregleda kazala da očekuje da će sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i planiranih strukturnih reformi pozitivno uticati na stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu.

    Pozitivan doprinos vrednosti dinara trebalo bi da ima i postizanje sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom o zaključivanju novog aranžmana iz predostrožnosti, kazala je guvernerka.

    Tabakovićeva priznaje da u ovoj godini Srbija ima rekordno visok devizni kurs, ali da se ne može govoriti o visokim dnevnim oscilacijama, zbog čega je, kako je kazala, utrošeno više od 1,66 milijardi evra iz deviznih rezervi NBS.

    Ona je rekla da je za namensku industriju veoma važna reorganizacija Srpske banke, koja treba da ostane finansijski servis tog dela privrede. Troškovi restrukturiranja Srpske banke, po njenim rečima, manji su od šteta koja bi nastala gašenjem te banke.

    Tabakovićeva je istakla i da se sudbina četiri banke koje su ranije izgubile dozvolu za rad "ne može staviti u istu ravan" sa tom bankom zbog njenog specifičnog značaja.

    Ona je kazala da su, nakon što je NBS dala preliminarno odobrenje za rad Mirabanci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, njeni osnivači podneli zahtev za dobijanje dozvole za rad, čime je počela druga faza u postupku licenciranja te banke, koja se odnosi na obezbeđivanje tehničkih preduslova.

    Nakon dostavljanja dokumentacije o ispunjavanju i ovih preduslova, NBS će pristupiti konačnom izdavanju dozvole za rad i to će se desiti u najkraćem roku, kazala je Tabakovićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE