Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država objavila rat ilegalnim kladionicama

    Država je novim zakonom o igrama na sreću objavila rat crnom tržištu, a kao rezultat već od sledeće godine očekuje višemilionski priliv u budžetu i dolazak stranih investitora.

    Zakon će se po hitnom postupku naći pred poslanicima najverovatnije uz predlog budžeta, potvrdio je za Novosti Vladimir Đukanović, koji će tokom rasprave iznositi stavove poslaničke grupe SNS o predlogu zakona.

    Kako kaže, procene su da je država do sada godišnje gubila na "divljim" kladionicama i elektronskom klađenju i do 50-60 miliona evra. U pojedinim trenucima čak polovina tržišta bila je nelegalna.

    Kako navodi predlagač zakona u obrazloženju, očekuje se da će u sledećoj godini rast prihoda od posebnih igara (automati i kladionice) porasti za 18,27 odsto, odnosno za oko 673 miliona dinara u odnosu na ovu godinu.

    Puni efekti trebalo bi da se vide od 2016. Očekivani porast prihoda budžeta od klasičnih igara na sreću (bingo, tombola…) trebalo bi da bude pet odsto (veći za oko 85 miliona dinara).

    Nova rešenja uvode red u tržište igara na sreću i preciziraju kriterijume ko i kako može da bude priređivač. Ovim će ubuduće moći da se bave samo oni koji dobiju sertifikat Vojno-tehničkog instituta, odnosno njegove ovlašćene laboratorije, kaže Đukanović.

    U objašnjenju predloga zakona, Vlada navodi da će se uvođenjem efikasnog elektronskog nadzora i umrežavanjem informacionih sistema priređivača drastično smanjiti siva ekonomija. Biće manji i stepen rizika od zloupotreba, prevara, pranja novca i drugog kriminala.

    Elektronski nadzor nad ostvarenim prometom i svim lokacijama legalnih priređivača vršiće se preko servera nadležne uprave. Tu će biti umreženi i svi poker-automati i sva uplatno-isplatna mesta kladionica. To će Poreskoj upravi olakšati identifikaciju nelegalne opreme i lokala.

    Ovlašćena laboratorija (VTI) trebalo bi, izdavanjem sertifikata, da onemogući priređivanje igara na bilo kojoj vrsti opreme koja omogućava dvostruko vođenje knjiga, odnosno obezbediće igre na opremi koja je elektronski povezana sa Poreskom upravom i omogućava trenutno očitavanje realnog prometa.

    Laboratorija će izdavati sertifikate ne samo priređivačima sa automatima i kladionicama koje ispune uslove, već i on lajn priređivačima.

    Procene su da se nelegalnim internet klađenjem iz zemlje odlivalo najmanje šest miliona evra svake godine. S promenom propisa očekuje se da se ovde pojave i velike korporacije, ali i šansa za Lutriju Srbije.

    U Srbiji trenutno ima 87 priređivača igara na sreću, od čega 65 na automatima (20.400 automata), 20 kladioničara i dve igračnice (kazina). 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE