Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslednji `pretres` budžeta

    Predlogom budžeta za 2015. godinu, koji je prema najavama iz Vlade završen, predviđeni su rezovi troškova u svim ministarstvima, ali se sada traži još prostora za dodatne uštede, saznaje RTS.

    Osnove finansiranja državne kase dogovorene su sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda prošlog meseca, a prema poslednjim informacijama, sednica Vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojen Predlog budžeta trebalo bi da se održi u ponedeljak.

    Iduće godine Vlada bi trebalo da štedi, ali i da investira. Sada je pravi izazov kako će se to postići, imajući u vidu da su sva ministarstva dobila nalog da smanje troškove, a kako saznaje RTS, usvajanje Predloga budžeta se odlaže jer se traži još prostora za uštede kako bi rupa u budžetu bila što manja.

    Ali ipak, deficita će biti i on će da iznosi 191 milijardu dinara, što jeste ušteda u odnosu na prethodnu godinu, i to za 34 milijarde.

    Najveća ušteda jeste zbog smanjenja plata i dela penzija, ali ono što će biti pravi test za Vladu jeste uvođenje reda u javna preduzeća, kako bi ona poslovala sa profitom, kako bi deo tog profita odlazio i u budžet, a ne obrnuto, da se iz budžeta pokrivaju njihovi troškovi.

    I to je ono na šta će da obrati pažnju i MMF. Tu je i ušteda na osnovu rešavanja sudbine preduzeća u restrukturiranju. Za radnike su predviđenje i otpremine, a o viškovima se spekuliše i u samom javnom sektoru od kojeg se takođe očekuje da bude efikasniji.

    Izvesno je da će biti manje subvencije privredi i poljoprivredi, ali ostaju subvencije investitorima za otvaranje novih radnih mesta. Ukoliko sve to ne bude dovoljno, predviđeno je novo zaduživanje, ali po znatno povoljnijim kamatama nego prethodnih godina.

    Takođe, situaciju u kasi iduće godine moglo bi da popravi pronalaženje strateškog partnera za Železaru, ali i prodaja Telekoma za čijeg privatizacionog savetnika će tender biti raspisan odmah posle Nove godine.

    Konkretne brojeve videćemo po usvajanju plana budžeta. Za sada ima dosta nagađanja, a kako je najavila potpredsednica Vlade Kori Udovički, to će biti budžet kakav Srbija do sada nije videla.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE