Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kineski premijer od danas u Beogradu: Dolazim zbog kapitalnih projekata

    Premijer Kine Li Keqiang doputovaće danas u Beograd, uoči Samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE), koji će biti održan u glavnom gradu Srbije.

    Kineski premijer Li Keqiang izjavio je da su glavni razlozi njegovog dolaska u Beograd na samit Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope razgovori o kapitalnim projektima, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, ali i otvaranje mosta "Mihajlo Pupin".

    "Za saradnju Kine i CEEC (zemlje centralne i istočne Evrope) godišnji sastanak šefova vlada predstavlja najveći pokretački motor, najpouzdaniju podršku i garanciju", rekao je Keqiang za list "Politika" od ponedeljka.

    On je naglasio da je za podršku kompanijama iz regiona predviđena kreditna linija od deset milijardi dolara, uz ocenu da će glavni projekti, poput izgradnje termoelektrane Stanari u Bosni i Hercegovini, mosta "Mihajlo Pupin" u Beogradu, autoputa Bar-Boljare i pruge Beograd-Budimpešta, pospešiti razvoj i doneti korist stanovništvu.

    Keqiang je najavio da će tokom njegove posete sa zvaničnicima u Beogradu potpisati sporazum o karantinu i zdravstvenim zahtevima za izvoz govedine i ovčetine iz Srbije u Kinu.

    Na pitanje koje još projekte Srbija može da očekuje, Kećijang je podsetio na projekte koji se već realizuju, kao što su Faza 1 Termoelektrane "Kostolac" i put E-763.

    "Izgradili smo kineski most, a u budućnosti ćemo napraviti kineski put i kinesku elektranu, čime će se osigurati neiscrpna pokretačka snaga za razvoj kinesko-srpskih odnosa", zaključio je on.

    Plan i program

    Predsednika kineske vlade na aerodromu će ga dočekati domaćin, srpski premijer Aleksandar Vučić, kada će njih dvojica praktično imati prvi kraći sastanak, rečeno je novinarima u Vladi Srbije.

    Poseta Li Keqianga je prva poseta jednog kineskog premijera prestonici Srbije nakon 28 godina.

    Treći samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope biće održan 16. i 17. decembra, pod motom "Novi motor, nova snaga, nova platforma" i na njemu će se, uključujući i prateće događaje, okupiti 1.350 učesnika.

    Posetu kineskog predsednika Vlade i rad samita pratiće 1.100 novinara iz 110 srpskih i stranih redakcija.

    Pored domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića, i premijera Kine Li Keqianga, beogradski skup okupiće predsednike vlada još 14 zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

    Sutra su predviđeni bilateralni sastanci učesnika, a popodne će biti održan Četvrti ekonomski forum u "Sava centru", a počeće, kako je planirano, u 16.00 časova. Taj veliki skup premijera i privrednika otvoriće premijeri Srbije i Kine i premijerka Poljske Eva Kopač.

    Kopač će najaviti i formiranje zajedničkog mešovitog privrednog komiteta Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope sa sedištem u Varšavi.

    U "Sava centru" predstaviće se mnogobrojne kineske kompanije, a predviđeno je održavanje tri tematska panela sa velikim brojem učesnika. Isto popodne u Palati federacije održava se sastanak šefova vlada.

    Zvanično otvaranje Trećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je u 17.00 časova, a pozdravne govore održaće premijeri Vučić i Li.

    Nakon sastanka predviđeno je obraćanje medijima dva premijera, nakon čega će biti priređena svečana večera kao i prijem za učesnike.

    U sredu, 17. decembra, kako je rečeno na brifingu u Vladi Srbije, biće održan sastanak premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, na kojem će se razgovarati o izgradnji pruge Budimpešta – Beograd, nakon čega su planirane i izjave za medije.

    Sreda popodne predviđena je za sastanke u okviru zvanične posete premijera Kine Srbiji, a prvi je razgovor Lia sa Vučićem.

    Srpska i kineska strana trebalo bi da potpišu niz sporazumna koji su u pripremi, a potom će se premijeri Kine i Srbije obratiti novinarima.

    Kineski premijer sastaće se i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u četvrtak, a zatim će delegacije Kine i Srbije prisustvovati svečanosti otvaranja mosta Zemun-Borča koju gradi kineski partner.

    Predsedniku Vlade NR Kine, gradonačelnik Beograda Siniša Mali dodeliće zvanje počasnog građanina srpske prestonice.

    Agenda mnogobrojnih sastanaka u okviru Samita još je u pripremi, pa i dalje ima prostora za želje Kine, domaćina Srbije i gostujućih delegacija.

    Foto: Beta/Ap

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE