Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    USAID: Srbija novim zakonom sa 186. dolazi na 39.mesto u izveštaju Svetske banke

    Nedavno usvajanje izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji je prekretnica koja Srbiju vodi u ekonomski napredak, ocenjuje danas USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, ali istovremeno žali što je usvojenim amandmanima poništena reforma naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

    USAID navodi u saopštenju da je u poslednje tri godine aktivno sarađivao sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na izradi nacrta izmena i dopuna tog zakona, kao i primeni najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti.

    Činjenica da se Srbija nalazi na samom dnu lestvice po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola govori u prilog hitnosti rešavanja decenijskog problema koji muči Srbiju.

    Prema istraživanjima USAID-a, u Srbiji se prosečno na građevinsku dozvolu čeka nešto manje od 17 meseci, a potrebno je proći kroz 18 različitih procedura koje iziskuju veliko vreme i značajna finansijska sredstva.

    "Prema našim procenama do kojih smo došli simulacijom procesa, reformisani zakon uz uklanjanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, Srbiju bi naredne godine stavio na 39. mesto po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola u izveštaju Svetske Banke", rekao je direktor USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, Joe Lowther.

    Izveštaj Svetske Banke za 2015. godinu svakako će Srbiju prepoznati kao zemlju gde se izdavanje građevinske dozvole i celokupne prateće dokumentacije vrši na jednom šalteru, gde investitor predaje zahtev za izdavanje dozvole, a ostale procedure vrši državni organi i organi lokalne samouprave.

    Srbija zato neće zauzimati 186. mesto po efikasnosti sistema izdavanja građevinskih dozvola, već značajno bolju poziciju koja će omogućiti privlačenje novih investitora, a samim tim i novih radnih mesta, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE