Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK ulaže 168 miliona evra u hrvatsku železnicu

    Evropska komisija odobrila je ulaganje 168,3 miliona evra iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u modernizaciju hrvatske železničke mreže i podsticanje konkurentnosti hrvatskog železničkog sektora.

    Taj projekat je deo središnjeg sredozemnog železničkog koridora u okviru mreže TEN-T, jednog od prioritetnih evropskih smerova kojim se luka Rijeka povezuje sa Zagrebom, Mađarskom i ukrajinskom granicom.

    Pored evropskog novca, u projekat će uložiti i hrvatska država, pa njegova ukupna vrednost dostiže 198 miliona evra. Građevinski radovi trebalo bi da počnu odmah posle Nove godine i trajaće do 2017. godine, prenosi SEEbiz.

    Po dovršetku modernizacije deonice na pruzi Dugo Selo – Križevci, dugačke 38,23 kilometara, elektrificirana železnička pruga imaće dva koloseka, tako da će vozovi moći da idu brzinom i do 160 kilometara na čas (km/h).

    Komesarka za regionalnu politiku Corina Creţu ocenila je da je to veoma značajan projekat i za Hrvatsku i za celu Evropu, jer će se njegovom realizacijom poboljšati konkurentnost transevropskih železnica.

    Evropa obezbeđuje novac za taj projekat preko Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa "Saobraćaj" i njegovog prioritetnog dela "Modernizacija železničke infrastrukture i priprema projekata u sektoru prometa".

    U okviru predviđenih radova, obaviće se saniranje četiri veće i dve manje železničke stanice, sagraditi dvanaest pružnih prelaza za automobile i šest za pešake.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE