Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Petrović: Rast moguć tek 2017. godine

    Srbija može da ostvari projektovani privredni rast od dva odsto 2017. godine povećanjem investicija koje će pokrenuti izvoz, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

    Međutim, trenutno postoji oko četiri milijarde evra kredita koje su odobrili Svetska banka, Evropska investiciona banka i slične institucije, koje Srbija samo delimično ili uopšte ne koristi, ukazao je Petrović na ekonomsko-poslovnom forumu "Moguća Srbija 2020".

    Ono što bi država mogla da učini je da poveća javne investicije u infrastrukturu, jer one imaju veoma značajan uticaj, kako na privrednu aktivnost, tako i na privredni rast, smatra Petrović.

    Domaće javne investicije trenutno iznose oko 2,5 odsto BDP, a u uporedivim zemljama u okruženju taj procenat se kreće između četiri i pet, što je gotovo duplo više, istakao je on i dodao da bi povećanje javnih investicija za 200 ili 300 miliona evra imalo značajan efekat na privrednu aktivnost.

    Petrović je podsetio da je država projektovala privredni pad u 2015. godini od 0,5 odsto, u 2016. godini rast od 1,5 odsto a u 2017. rast od dva procenta.

    Međutim, Fiskalni savet je preliminarnom analizom došao do zaključaka da će se opcije za privredni rast otvoriti 2017. godine, rekao je on, ocenivši da je  fiskalna stabilizacija neophodan, ali ne i dovoljan uslov privrednog rasta.

    Kao mogući scenario koji će dovesti do razvoja često se pominje i industrijalizacija, kao najefikasniji metod da se dođe do privrednog rasta, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

    Prema njegovom mišljenju, Srbija se našla u teškoj ekonomskoj situaciji, između ostalog i zbog toga što se orijentisala na neoliberalni koncept razvoja, razvijala je usluge i forsirala uvoz.

    Jak dinar u slaboj privredi odgovarao je uvoznicima, državi, ali i građanima koji su se zaduživali, rekao je on i ukazao da su posledice toga rast deficita, javnog duga, nezaposlenosti… Model koji bi obezbedio stabilan ekonomski razvoj je izvozno orijentisana privreda, smatra Savić.

    On je napomenuo da je Fiat, iako jedna od najznačajnijih investicija u našoj zemlji, u prošloj godini u budžet Srbije uplatio nešto manje od 10 miliona evra, dok je Naftna idustrija Srbije uplatila oko milijardu evra.

    Srbija se nalazi u četrnaestoj godini privredne tranzicije, čiji su rezultati razočaravajući i neophodno je strateški promišljati dalji privredni razvoj zemlje, zaključili su učesnici skupa.

    Ekonomsko-poslovni forum "Moguća Srbija 2020" organizuje Evropski pokret u Srbiji, a cilj je da se kroz seriju razgovora i debate definišu osnovne pretpostavke i predlozi kako bi se pomogao održivom razvoju zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE