Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agencije: Srbija `kineska kapija` ka Evropi

    Svetski mediji izvestili su o Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope koji je počeo u Beogradu, uz ocenu da je ta inicijativa deo ambicije Srbije da postane "kineska kapija" za Balkan i Evropu.

    Američka agencija AP navodi da je Kina, u pokušaju da obezbedi poslovne veze i poveća politički uticaj, u "ofanzivi šarmiranja" u Istočnoj Evropi, gde se Evropska unija i Rusija takođe bore za uticaj.

    Tajming samita sa Kinom je značajan, primećuje AP, budući da se u ovom trenutku Rusija, tradicionalni regionalni posrednik, bori sa dubokim ekonomskim problemima, koji su delimično izazvani zapadnim sankcijama zbog uloge Moskve u Ukrajini.

    "Za razliku od Moskve, koja primenjuje kombinaciju ekonomskog i političkog pritiska na regionalne vlade, Peking vidi svoj pojačan ekonomski uticaj na tom području kao šansu da pojača i svoje veze sa EU", ističe AP.

    Dvodnevni samit u Beogradu je u Kini predstavljen kao prilika za produbljivanje veza sa regionom i jačanje odnosa sa EU, ali ne samo to – azijska ekonomska sila je zainteresovana za velike projekte u oblasti energetike, infrastrukture i drugim oblastima, stoji u izveštaju AP.

    Kina želi, ocenjuje američka agencija, da podstakne svoju ekonomiju u trenutku kada su troškovi radne snage kod kuće u porastu, što rizikuje da poremeti njen izvoz, koji predstavlja njenu tradicionalnu ekonomsku snagu.

    "Kineski investitori se nadaju da će pojačati svoje prisustvo u regionu u kojem zapadne kompanije možda ne žele da preduzimaju finansijske rizike", zaključuje AP.

    Samit kao inicijativa predstavlja deo srpske ambicije da postane kineska kapija za Balkan i dalje, za Evropu, ocenjuje France presse i dodaje da će kineski premijer Li Keqiang na samitu učvrstiti planove Pekinga o novoj transportnoj mreži – koridoru za kineski izvoz u Evropu.

    AFP podseća da je Li uoči dolaska u Beograd najavio da će Kina predložiti izgradnju brze kopneno-pomorske linije bazirane u železničkoj pruzi Beograd-Budimpešta i grčkoj luci Pirej, kako bi se unapredila regionalna povezanost.

    Peking se nada da će grčku luku Pirej, gde kineski špediterski gigant "Kosko" ima 35-godišnju koncesiju da širi svoja dva terminala – pretvoriti u novo središte trgovine sa Evropom, navodi francuska agencija.

    Peking je najavio da je zainteresovan za ulaganja u sektore energije, poljoprivrede i industrije, kao i u infrastrukturu, a na agendi dvodnevnog samita biće i trgovina između Kine i ovog regiona, koja je petostruko uvećana od 2003. godine, zaključuje francuska agencija. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE