`Poreski sistem nekorektan i neefikasan` - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  `Poreski sistem nekorektan i neefikasan`

  Sistem oporezivanja u Srbiji je nekorektan i neefikasan, jer daje veliki značaj indirektnom oporezivanju, jednom od najvećih problema srpske privrede, ocenio je evropski ekonomski ekspert Martin Hutsebaut.

  Hutsebaut je, na predstavljanju programa "Poreski sistem i politika, neformala ekonomija i korupcija u Srbiji", ukazao da direktni porezi od PDV čine 7,0 procenata, a indirektni skoro 20 odsto, što jasno ukazuje da najveći deo prihoda dolazi iz neformalnog oporezivanja.

  Hutsebaut je predočio i da u Srbiji porezi na plate idu na teret zaposlenog, a ne kompanija, dok su u zemljama Evrope najčešće porezi na teret zaposlenog oko 13 odsto, a na teret kompanija 33 procenta.

  Neformalna ekonomija je u svim pojavnim oblicima jedan od najvećih problema sa kojima se suočava privreda Srbije, ocenili su učesnici konferencije.

  Negativne posledice, posebno u oblastima utaje poreza, distorzije tržišta, nelojalne konkurencije i neefikasne raspodele resursa su dalekosežne, jedan je od zaključaka učesnika skupa.

  Osnovni uzroci za pojavu neformalne ekonomije je inertnost formalnog tržišta rada, visok stepen otvorene i prikrivene nezaposlenosti, neadekvatna fiskalna politika, niska formalna cena rada, neefikasni kontrolni mehanizmi, kao i direktno uplitanje politike u ekonomiju i svesno tolerisanje te pojave.

  Ključne posledice neformalne ekonomije su negativne i dugoročne, a najčešći pojavni oblici neformalne ekonomije su rad bez ugovora o radu, isplata zarade na ruke i promet u gotovini.

  Država bi morala da se angažuje na ovom planu zbog većeg punjenja budžeta, poslodavci zbog eliminacije nelojalne konkurencije, a sindikati zbog mogućnosti radno-pravne zaštite i unapređenja socijalnog položaja zaposlenih, zaključeno je na skupu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE