Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Poreski sistem nekorektan i neefikasan`

    Sistem oporezivanja u Srbiji je nekorektan i neefikasan, jer daje veliki značaj indirektnom oporezivanju, jednom od najvećih problema srpske privrede, ocenio je evropski ekonomski ekspert Martin Hutsebaut.

    Hutsebaut je, na predstavljanju programa "Poreski sistem i politika, neformala ekonomija i korupcija u Srbiji", ukazao da direktni porezi od PDV čine 7,0 procenata, a indirektni skoro 20 odsto, što jasno ukazuje da najveći deo prihoda dolazi iz neformalnog oporezivanja.

    Hutsebaut je predočio i da u Srbiji porezi na plate idu na teret zaposlenog, a ne kompanija, dok su u zemljama Evrope najčešće porezi na teret zaposlenog oko 13 odsto, a na teret kompanija 33 procenta.

    Neformalna ekonomija je u svim pojavnim oblicima jedan od najvećih problema sa kojima se suočava privreda Srbije, ocenili su učesnici konferencije.

    Negativne posledice, posebno u oblastima utaje poreza, distorzije tržišta, nelojalne konkurencije i neefikasne raspodele resursa su dalekosežne, jedan je od zaključaka učesnika skupa.

    Osnovni uzroci za pojavu neformalne ekonomije je inertnost formalnog tržišta rada, visok stepen otvorene i prikrivene nezaposlenosti, neadekvatna fiskalna politika, niska formalna cena rada, neefikasni kontrolni mehanizmi, kao i direktno uplitanje politike u ekonomiju i svesno tolerisanje te pojave.

    Ključne posledice neformalne ekonomije su negativne i dugoročne, a najčešći pojavni oblici neformalne ekonomije su rad bez ugovora o radu, isplata zarade na ruke i promet u gotovini.

    Država bi morala da se angažuje na ovom planu zbog većeg punjenja budžeta, poslodavci zbog eliminacije nelojalne konkurencije, a sindikati zbog mogućnosti radno-pravne zaštite i unapređenja socijalnog položaja zaposlenih, zaključeno je na skupu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE