Novi propisi EU protiv utaje i prljavog novca - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Novi propisi EU protiv utaje i prljavog novca

  Članice Evropske unije i Evropski parlament dogovorili su nove propise za borbu protiv utaje poreza, kao i protiv kanalisanja "prljavog" novca.

  Lideri su dogovorili i propise kako bi sprečili da "prljavi" novac kriminalnih i terorostičkih grupa bude kanalisan kroz anonimne kompanije, navodi se u saopštenju Komiteta za ekonomske poslove Evropskog parlamenta.

  Cilj najnovijih propisa jeste da se spreči da anonimne i fiktivne kompanije budu iskorišćene za finansiranje terorističkih grupa, pranje novca od kriminalnih aktivnosti ili utaju poreza, prenosi Reuters.

  U okviru najnovijih propisa, planirano je formiranje centralnih registara kompanija i njihovih vlasnika, zatim trast (dobrovoljnih) fondova i drugih pravnih entiteta, koji će sadržati imena, mesec i godinu rođenja, nacionalnost i mesto boravka ljudi u čijem su vlasništvu te kompanije i od kojih ostvaruju profit.

  Od banaka, zakonodavaca, trgovaca nekretninama i kazina, takođe će biti zahtevano da budu daleko oprezniji u pogledu sumnjivih transakcija njihovih klijenata.

  "Formiranje centralnih registara vlasnika kompanija pomoći će da se skine veo tajnovitosti sa ofšor računa i znatno će pomoći u borbi protiv pranja novca i utaje poreza", izjavio je poslanik u EP koji je pomogao u izradu novih propisa, Krišjanis Karinš.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE