Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sporazum Srbije i Hrvatske o vazdušnom saobraćaju

    Hrvatska i Srbija potpisale su memorandum koji reguliše prenos nadležnosti u pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju.

    Memorandum su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić, a reguliše deo kontrole na srpskom teritorijalnom nebu za potrebe aerodroma u Osijeku i na hrvatskom nebu za sletanje na aerodrom Nikola Tesla.

    Memorandum je potpisan u okviru Trećeg sastanka predsednika vlada Kine i centralne i istočne Evrope.

    "Radi se o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, to jest o deljenju zajedničkog neba", rekao je Hini Hajdaš Dončić, objašnjavajući da taj dokument reguliše kontrolu delova teritorijalnog neba dve države za letove na aerodromima u Beogradu i Osijeku.

    Memorandumom se rešava dosadašnji problem tako da ubuduće veliki avioni pri sletanju na osiječki aerodrom mogu koristi deo teritorijalnog neba i kontrolu leta Srbije, dok se pri sletanju na aerodrom Nikola Tesla ista procedura s hrvatske strane omogućuje na pristupnoj tački koridora iznad Iloka.

    Hajdaš Dončić je podsetio da je reč o sporazumu koji je, kako kaže, bio "10 godina u nekoj fazi potpisivanja" naglasivši kako ga raduje što je konačno potpisan i što su obe strane uspele rešiti "kako omogućiti najnormalniji transport ljudi i dobara" na ova dva aerodroma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE