Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU odobrila budžet za 2015.

    Evropska unija je odobrila budžet za iduću godinu sa predviđenim rashodima od 141,2 milijarde evra, pošto je rešila spor oko budžeta za 2014. godinu.

    Agencija Bloomberg je prenela da je Evropski parlament u Strazburu glasao za rashode budžeta EU 2015. godine od 141,2 milijardi evra. Prethodno su vlade zemalja EU, posle dužeg ubeđivanja, prihvatile uplatu dodatne 3,5 milijarde evra za neizmirene rashode ovogodišnjeg budžeta EU.

    Taj dogovor daje još vremena Velikoj Britaniji da Uniji uplati dodatne 2,1 milijarde evra za 2014. godinu. Velika Britanija i još osam zemalja će tako moći da do 1. septembra 2015. godine prenesu te obaveze, neobično visoke za EU, i to bez uračunavanja kamate na taj dug.

    Taj njihov dug koji je trebalo da bude izmiren 1. decembra, proizašao je iz revizije podataka o prinosu privreda zemalja EU još od davne, 1995. godine. Devet zemalja koje duguju dodatna sredstva moraju da se obavežu i na raspored isplata duga.

    Ministri finansija EU su se prošlog meseca borili da postignu kompromis pošto je britanski premijer David Cameron opisao zahtev za dodatnu uplatu Velike Britanije kao "užasavajući".

    Vlade zemalja-članica EU finansiraju oko 75 odsto budžeta Unije, od čega je većina za regionalni razvoj i subvencije poljoprivredi.

    Godišnji budžet EU je deo sedmogodišnjeg plana rashoda Unije, kojim je ukupnu potrošnja od 2014. do 2020. godine, fiksirana na 960 milijardi evra. Rashodi EU 2014. godine iznose 139 milijardi evra posle korekcije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE