Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budžet za agrar 41,3 milijarde dinara

    Predloženi budžet Ministarstva poljoprivrede za 2015. iznosi 41,3 milijarde dinara, što će biti za oko 10 odsto manje nego što je izdvojeno za ovu godinu, kaže ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

    Zbog manjeg budžeta, biće smanjeni tekući troškovi, plate zaposlenih, ali i subvencije u agraru. Odlučili smo da što je moguće racionalnije trošimo. Sledeće godine subvencionisaćemo poljoprivredne površine do 20 hektara, ali ne i državno zemljište, rekla je ministarka za Novosti.

    Bogosavljević Bošković kaže da je reč o predloženim izmenama važećeg zakona koje su posledica izdvajanja ogromnih sredstava iz agrarnog budžeta za subvencionisanje površina do 100 hektara i izostanku rezultata ovih mera.

    Očekivanja su bila da će podsticanjem ratarske proizvodnje efekat biti razvoj i unapređenje stočarstva. Dosadašnjim sistemom subvencionisanja, nažalost, cilj nije postignut, objašnjava ona.

    Prema njenim rečima, sve ostale mere agrarne politike ostaju iste, uključujući i premije za mleko, a uvode se i dve nove mere kao podsticaj razvoju stočarstva. U kontekstu mera štednje, stimulisaćemo razvoj stočarstva, a biće zaštićeni i mali proizvođači sa posedom do 20 hektara, napominje ministarka.

    Bošković Bogosavljević naglašava da u raspodeli niko neće biti oštećen, jer i ovi koji su do sada dobijali za 100 hektara, a sada će dobijati za 20, od jeseni će moći da konkurišu za sredstva iz predpristupnih fondova (IPARD).

    Dobijeno je zaleno svetlo od Evropske komisije za program, a narednih meseci sledi tehnička priprema. Sredstava iz ovog izvora, u visini od 175 miliona evra, trebalo bi da počnu da se koriste do kraja sledeće godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE