75% agencija bez ijedne prodate nekretnine, nijedan otkaz agentima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  75% agencija bez ijedne prodate nekretnine, nijedan otkaz agentima

  Promet na tržištu nekretnina smanjen je za 70 odsto u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji, dok su cene ostale na nivou iz februara 2020. godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

  Prema anketi Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS, čak 74 odsto agencija nije ostvarilo nikakav promet od uvođenja vanrednog stanja.

  Uprkos tome, čak 47 odsto anketiranih sa optimizmom očekuje kraj vanrednog stanja. Oko 84 odsto ispitanih smatra da je odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, najvažnija ekonomska mera Vlade Srbije, navodi se u tekstu na sajtu PKS.

  Anketa je sprovedena u periodu od 15. do 24. aprila 2020. godine, a od 126 članova Grupacije koji su odgovorili na pitanja (69,23 odsto od ukupnog broja članova Grupacije), njih 71 privremeno je obustavilo delatnost po uvođenju vanrednog stanja. Čak 73,81 procenata učesnika u anketi nije ostvarilo nikakav promet od uvođenja vanrednog stanja, ali bez obzira na to, 46,83 odsto ima optimistična očekivanja, 27,78 procenata ne vidi boljitak u perspektivi, a 25,39 odsto nema stav kada je u pitanju tržište nekretnina nakon ukidanja vanrednog stanja.

  Da bi se prilagodili uslovima krize, posrednici su smanjili troškove poslovanja, redukovanjem izdataka za zakup poslovnog prostora i oglašavanje.  Oko 40 odsto članova Grupacije PKS unapredilo je online komunikaciju i prezentaciju na društvenim mrežama, što je doprinelo održanju redovne komunikacije i kontakta sa klijentima. O tome svedoči nalaz ankete da 85,71 odsto posrednika i tokom vanrednog stanja održava redovan kontakt sa klijentima.

  Značajan nalaz ankete, ukazuje predsednik Grupacije Damir Borić je što nijedna od anketiranih agencija nije otpuštala agente, a samo pojedine (oko 7 odsto) smanjile su broj zaposlenih koji se ne bave poslovima posredovanja. Većina ispitanih planira da nakon ukidanja vanrednog stanja održi isti nivo zarada za sve zaposlene.

  Za 84 odsto ispitanih, odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinosa za privatni sektor, u vanrednom stanju, najvažnija je ekonomska mera Vlade Srbije za prevazilaženje posledica krize. Njih 58,73 procenata  smatra da su to direktne subvencije privrednim subjektima, a za 39,68 odsto su to mere za očuvanje likvidnosti kreditima i garancijama Fonda za razvoj. Za trećinu ispitanih važno je i odlaganje plaćanja avansa poreza na dohodak za preduzetnike/poreza na dobit pravnih lica u drugom kvartalu.

  Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti PKS ima 182 člana, koji zapošljavaju oko 50 odsto ukupnog broja radnika u ovoj struci na teritoriji Srbije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Persa

   Pa normalno, kada gastarbajteri ne mogu da dodju i svoj mukom zaradjen novac investiraju u ovu propalu zemlju. A jos ih onomad i ismejavase, a sve u cilju jedne politicke kampanje.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE