Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strankama za trećinu manje novca

    Država će za finansiranje parlamentarnih stranaka u 2015. dati za trećinu manje para nego ove godine, kao posledica, pre svega, izmenjenog Zakona, piše Blic.

    Izmenama Zakona je propisano da se za finansiranje redovnog rada političkih stranaka, čiji su kandidati izabrani za poslanike, odnosno odbornike, izdvaja 0,105 odsto poreskih prihoda budžeta Srbije, autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, umesto 0,15 kao do sada.

    Finansiranje izborne kampanje smanjeno je sa 0,1 odsto ukupnih rashoda budžeta na 0,07 odsto prihoda. Povod za hitnu izmenu Zakona, podseća Blic, bila je činjenica da je rebalans budžeta donosio partijama više para što su veći rashodi države.

    Tokom novembra su tako, kako je rečeno Blicu u Ministarstvu finansija, na račune svih parlametnarnih stranaka izvršene dve uplate. Jedna po starom zakonu, koja je podrazumevala više iznose i druga, po restriktivnijim zakonskim odredbama.

    U decembru će stranke dobiti mesečni iznos koji je za oko 25 odsto manji od dosadašnjih uplata. Opozicione partije su upozoravale prilikom donošenja izmena zakona, da je promeni regulative trebalo da prethodi javna rasprava.

    Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić smatra da je izmenama zakona poslaničkim strankama "vraćen deo ugleda". Važnije je da se grade škole, putevi, bolnice, nego da se plaćaju stranački bilbordi, rekao je Babić.

    U 2015. će, u skladu sa brojem osvojenih poslaničkih mandata najviše novca dobijati SNS, što je 49,12 odsto ukupnog dela novca namenjenog strankama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE