Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Protiv transportnog monopola

    Za sve prevoznike moraju da važe isti uslovi i ne sme biti monopola u dobijanju međunarodnih transportnih dozvola, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

    Ona je, nakon razgovora sa predstavnicima Udruženja prevoznika, rekla da je sastanak protekao konstruktivno i da je od eventualnih protesta ili štrajkova, koji su neki prevoznici najavljivali, mnogo važnije da sve transportne firme imaju posla.

    "Ministarstvo želi da obezbedi svima posao, a ne samo jednoj grupi", istakla je Mihajlović Tanjugu, dodajući da je neke stvari nemoguće menjati jer su postojeće dozvole već ograničene. Suština rada vlade i ministarstva je sprečavanje monopola i obezbeđivanje konkurencije, kao i da ne bude više zloupotreba, poput preprodaje dozvola.

    "Trenutno radimo zakon i dogovorili smo sastanak do sredine januara", rekla je Mihajlović koja veruje da postoje određene stvari u zakonu koje je moguće unaprediti, dodajući i da će prevoznici učestvovati u mešovitim komisijama, a da će tema razgovora biti kako produžiti određene rokove za razduživanje dozvola.

    Zahtev prevoznika, koji je problematičan kada je reč o konkurenciji je i to što oni traže da im se kroz zakon garantuje određena količina posla koja im je već garantovana kroz uredbu, rekla je ministarka.

    Prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji ima oko 1.000 registrovanih transportnih firmi za međunarodni drumski transport, sa oko 10.000 kamiona. Inače, poslovno udruženje "Međunarodni transport", najavilo je da će u utorak organizovati protestnu vožnju teretnim vozilima na teritoriji Beograda.

    Generalni direktor "Srbijatransporta" Goran Aleksić kazao je Tanjugu da je sastanak bio izuzetno konstruktivan i smatra da će dati veliki doprinos uređenju delatnosti prevoza tereta, i u unutrašnjem i u međunarodnom transportu.

    Što se tiče dozvola, naši članovi smatraju da Ministarstvo radi u dobrom pravcu, jer obezbeđuje tržište transporta i nema mogućnosti preprodaje dozvola, ukazao je Aleksić, podsetivši da je "Srbijatransport" reprezentativno udruženje koje okuplja 155 prevoznika.

    Predsednik Grupacije za drumski transport Privredne komore Srbije i direktor koncerna Srboekspor, Miroslav Nikolić, kazao je da su njihovi predstavnici izuzetno zadovoljni sastankom. "Iskreno se nadamo da ćemo rešiti sve nesporazume, jer postoji volja ministarke za to", kazao je Nikolić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE