Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski projekti čekaju 1,4 milijarde evra od EU

    U Hrvatskoj se trenutno sprovode projekti sufinansirani iz evropskih fondova, vredni oko 652 miliona evra, a plan za narednu godinu je podići taj iznos na 1,4 milijarde, izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Branko Grčić.

    "Sprovođenje sufinansiranih projekata odvija se sporije od ugovaranja, pa je njihovo ubrzanje strateški Vladin prioritet, jer će fondovi Evropske unije biti glavni izvor finansiranja javnih projekata", rekao je Grčić na konferenciji za novinare.

    Prema njegovim rečima, na sporo sprovođenje projekata najviše utiču otežani postupci javne nabavke, uglavnom zbog krize građevinarstva. Međutim, nezvanično se saznaje da problem predstavljaju i loše pripremljeni projekti.

    Hrvatska je, prema rečima Grčića, na kraju novembra bila u plusu 32 miliona evra u novčanom toku s Evropskom unijom, u čiji je budžet ove godine uplatila 423,6 miliona evra, a povukla 455,4 miliona evra.

    "Očekuje se i uplata avansa na osnovu prihvaćenih operativnih programa, tako da bismo ukupno mogli biti u plusu od 90 miliona evra", kaže Grčić.

    Povodom velikih infrastrukturnih projekata za koje se planira raspisivanje konkursa za izvođenje radova do kraja septembra 2015, spomenuo je drugu fazu razvoja Vazdušne luke Dubrovnik, s vrednošću 1,3 milijarde kuna, razvoj riječke vodno-komunalne infrastrukture (851,5 miliona kuna), regionalni centar upravljanja otpadom Piškornica (614,1 milion kuna) itd.

    Takvih projekata je ukupno 15, u vrednosti od 4,8 milijardi kuna, kaže Grčić i dodaje da se finansijski efekti ulaska Hrvatske u EU ne mogu očekivati prerano, već treba pričekati da novac počne pristizati za projekte u realizaciji. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE