Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci grade mini HE u Vrnjačkoj Banji

    Opština Vrnjačka Banja i nemačka kompanija EES Group sklopili su sporazum o izgradnju tri mini hidrocentrale u Vrnjačkoj Banji, u koje će biti uloženo oko 60 miliona evra.

    Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji na korišćenju obnovljivih izvora energije i hidroenergetskog potencijala na teritoriji te opštine, predviđa izgradnju tri mini hidroelektrane na Zapadnoj Moravi, ukupne snage od 26 megavata (MW).

    Sporazum su potpisali direktor ispostave te nemačke kompanije iz Ljubljane Boštjan Župančič i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Ðurović.

    Realizacija investicije počinje odmah posle Nove godine, najavio je Župančić i dodao da će domaće građevinske i ostale kompanije, od ukupne vrednosti investicije od 60 miliona evra, moći da dobiju posao vredan oko 45 miliona evra.

    On je najavio da EES Group planira da do kraja 2017. godine u nekoliko opština u Srbiji, Kraljevu, Prijepolju, Ćićevcu, izgradi još 18 malih hidroelektrana u koje će uložiti 29 miliona evra.

    Župančič je izrazio očekivanje da će investitorima kroz ubrzanje ostalih administrativnih procedura biti olakšano da ulažu u Srbiji, jer je, na primer, za ovu investiciju neophodno pribaviti 27 različitih papira.

    Procena ukupne vrednosti ulaganja pre detaljnog projektnog rešenja u ove tri elektrane je između 2,3 i 2,7 evra po vatu instalisane snage, a najavljeno je da će ukupna godišnja proizvodnja struje iz tih hidroelektrana iznositi 125 gigavat časova.

    Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, ukazao je na dobru saradnju Srbije i Nemačke u energetici. On očekuje da Srbija može da poveća iskorišćenje obnovljivih izvora energije i smatra da bi naša zemlja mogla još bolje da iskoristi potencijal svojih banja, posebno za lečenje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE