Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Kriv sam, jer ste krivi`

    Premijer Aleksandar Vučić nenajavljen došao u Skupštinu na raspravu o budžetu, gde je rekao da budžet predviđa teške i rigidne mere i da će se "svi ljutiti" zbog toga, ali da je to jedini put ka boljitku.

    "Došao sam da sve preuzmem na svoja pleća i kažem ja sam kriv", kazao je Vučić, ali je, odgovarajući na kritiku opozicije tokom burnog dela sednice, rekao "da su oni ostali na vlasti, da nisu donete teške i rigidne mere za šest meseci ne bi bilo plata, penzija i bili bismo u najgoroj situaciji u istoriji".

    Tokom izlaganja Vučića poslanici Demokratske stranke i Nove stranke su dobacivali, te je posle više opomena poslanik Zoran Živković udaljen sa sednice. Dobacivanje predstavnika opozicije premijer je ocenio kao "kukavičke napade" i rekao da ih se ne boji.

    Premijer Vučić je govorio u nekoliko navrata i istakao da su ekonomski pokazatelji u poslednja tri meseca bolji, da su porasli budžetski prihodi, a smanjeni rashodi i da je zbog toga odlučeno da se obavi rebalans budžeta, kako bi se vratili neki stari dugovi koje je ostavila prethodna vlast.

    Kao pozitivne pokazatelje, Vučić je pomenuo smanjenje deficita budžeta i "rekordnu naplatu PDV". "Razumem proteste i znam šta opoziciju boli i zašto su nezadovoljni. Ipak, imamo mnogo bolje brojeve za poslednja tri meseca. Prihodi su veći, a rashodi manji", rekao je Vučić.

    Premijer je istakao da su troškovi za putovanja u budžetu za narednu godinu za 60 odsto manji u odnosu na period prethodne vlasti. Kaže i da je spreman da podnese ostavku ako ne bude imao dovoljnu podršku.

    Rebalans rebalansa usled većih prihoda

    Premijer je pozvao je poslanike da usvoje "rebalans rebalansa" budžeta, koji je posledica viška novca koji nije rebalansom bio predviđen. Odnosno zato što su prihodi povećani, a rashodi smanjeni, rekao je on.

    Vučić je rekao da to nije neobično, te da se nada da će naredne godine biti bar četiri-pet rebalansa kojima će, kako je rekao, vlada moći da se pohvali da ima veće prihode nego rashode.

    On je sa čuđenjem konstatovao da ne može da veruje da ambasadori Nemačke i SAD, na primer, više vole ovu zemlju nego poslanici, jer te diplomate pozitivno govore o merama vlade, nego mnogi u zemlji.

    Vučić je rekao i da ova vlast kada hapsi ne broji naprednjake i demokrate, već hapsi kriminalce. Premijer je negirao da država namiruje gubitke avio-kompanije Air Serbia i Srbijagasa. Gubitke je naapravila već Demokratska stranka upravljajući JAT i ti gubici su gubici države i mora da ih plati, kazao je Vučić.

    Govoreći o dugu Srbijagasa, on je rekao da država taj dug mora da namiri, iako je i on napravljen u vreme vlade Demokratske stranke, kada je Borko Stefanović bio državni sekretar. Premijer je dodao da su namireni i dugovi za struju i telefon u nekim ministarstvima, te da sve to jasno piše u papirima i to ćirilicom.

    Srbija naredne godine u plusu

    "Ubuduće neće biti više ni smanjenja ni plata, ni penzija, već građani mogu da očekuju samo boljitak, a Srbija će naredne godine biti u plusu." Da nismo krenuli sa teškim merama, za šest meseci ne bi bilo plata, penzija i ne bi bilo Srbije, rekao je premijer.

    "Nama je deficit budžeta u periodu januar-novembar ove smanjen deset odsto u odnosu na period od prošle godine. Beležimo dramatičan skok PDV, što pokazuje borbu protiv sive ekonomije, povećana je naplate akciza, to su sve značajni rezultati", podseća Vučić.

    Predsednik Vlade je poručio "svima koji štrajkuju na ulicama da ih razume i da zna zašto su i koliko su nezadovoljni, ali i da izuzeća od smanjenja zarada neće biti". On je rekao da je zahvalan građanima koji razumeju i podržavaju rad vlade u ovim teškim trenucima i razumeju šta je to što je ova vlada nasledila.

    Premijer je zamerio prethodnoj vlasti to što za 14 godina nisu uspeli da završe neke projekte koje je ova vlada završila na vreme, kao što su RTB Bor, MSC, Železara, FAP, PKC, Pupinov most. Za topionicu RTB Bora je rekao da je građena kao "Skadar na Bojani", a da je ova vlada taj objekat završila za svega pet meseci.

    "Oni koji se ljute, najbolje razumeju"

    Vučić je poručio da smanjenje plata i penzija neće nužno trajati tri godine, te da se zaposleni u javnom sektoru i penzioneri mogu nadati povećanju primanja čim udeo plata u bruto društvenom proizvodu padne na sedam, a penzija na 12 odsto.

    Smanjenje učešća plata i penzija u BDP zavisi, prema njegovim rečima, isključivo od našeg rada i biće moguće kada osposobimo Železaru, Topionicu u Boru, FAP, Azotaru, MSK… "Ako budemo radili i zaradili povećaćemo plate i penzije", rekao je premijer i dodao da plate i penzije neće biti niže za 10 odsto već da će to biti najviše 4,4 odsto.

    "Naravno, oni kojima smo dirali u taj deo imaju pravo da budu ljuti, ali oni bolje od svih razumeju koliko su naše mere važne i koliko su usmerene na našu budućnost i budućnost naše dece", rekao je Vučić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE