Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako Glazgov smanjuje jaz između siromašnih i bogatih

    Najveći škotski grad Glazgov objavio je prošle nedelje svoju novu javnu politiku kojom želi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih.

    Prema odluci Gradskog veća, kompanije koje se takmiče za poslove s Gradom moraće se obvezati da će svojim zaposlenima plaćati minimalnu nadnicu u najmanju ruku jednaku onoj koju je gradska vlast uvela za vlastite zaposlene.

    Reč je o takozvanom ’Glasgow minimum wage-u’ i koji iznosi 7,65 funti po satu. Minimalna nadnica u Glazgovu definisana je na temelju proračuna Fondacije Joseph Rowntree koji je tražio formulu za računanje minimalnog životnog standarda.

    Nadnica podrazumeva nivo dohotka koji je potreban da osigura dostojan život radniku, što znači da zaposlenom mora osigurati mogućnost plaćanja hrane, stanovanja (što uključuje i odeću), komunalnih usluga, transporta, zdravlja i rekreacije, prenosi Poslovni dnevnik.

    Razlikuje se od zakonski minimalne plate u tome što nije obvezna, veća je od minimalne plate i pokazuje gde se nalazi linija siromaštva. Minimalna plata u mnogim slučajevima ne osigurava dostojan život zaposlenih pa se Evropska unija sve više suočava sa siromaštvom onih koji rade, što je primietila i Evropska komisija u svojim izveštajima.

    Zato su Britanci u pojedinim gradovima, poput Londona ili Glazgova, počeli određivati minimalnu nadnicu. Glazgov je napravio korak dalje pa će sada kompanije koje budu htele raditi za Grad morati pokazati da poštuju odluku Gradskog veća tako što će i svojim zaposlenima morati osigurati minimalnu nadnicu, a neće smeti imati crne liste za članove sindikata u svojim firmama ili koristiti eksploatatorske ugovore na nula sati. Gradsko veće Glazgova je kao prvo u Škotskoj još 2009. donelo odluku o povećanju minimalne nadnice svojih zaposlenih, nakon što su shvatili da 681 zaposleni ima manju platu od sedam funti dnevno. Bio je to, prema mišljenju većine zastupnika Veća, samo početak jer petina radnika u Glazgovu prima platu ispod minimalne nadnice.

    "Naša nova politika javnih nabavki nagradiće kompanije koje plaćaju minimalnu glazgovsku platu. Odgovornost za rešavanje skandaloznog siromaštva onih koji rade je nešto što kao veće delimo s izvođačima i dobavljačima s kojima poslujemo", izjavio je Gordon Matheson, čelnik gradskog veća Glazgova.

    On je rekao i da je Glazgov uspeo prebroditi najgoru ekonomsku krizu što je rezultiralo zdravijom i raznolikijom ekonomijom. "Ali nisu svi imali koristi od od naše poboljšanog položaja i želimo učiniti sve da ti ljudi u budućnosti imaju koristi", naglasio je Matheson.

    Minimalnoj nadnici pridružilo se više od 130 poslodavaca u Glazgovu.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE