Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Državna uprava mesto ambicije najgorih`

    Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je državna uprava mesto profesionalne ambicije najgorih, dok  ministarka Kori Udovički kaže da javni službenici treba da shvate da je njihov zadatak da pomognu građanima, a ne da državu štite od njih.

    "Treba da se zapitamo šta da uradimo da građani i administracije ne budu neprijatelji jer to danas jesu.". U Srbiji ima ljudi koji znaju o upravi, ali ima i konfliktnih situacija. upozorio je Janković na stručnom panelu "Postupanje javne uprave u Srbiji: transparentnost odgovornost i praćenje stanja".

    Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je želja da se broj žalbi građana toj instituciji smanji, dodajući da je u proteklih godinu i po dana toj instituciji obezbeđena materijalna logistička podrška i urađeno više nego u prethodnih deset godina.

    Kao problem, on je istakao, politizaciju javne uprave i javnog sektora koji je alat socijalne politike. "Najbolji odlaze jer kod nas vlada politika da ko nije zadovoljan može da ode. Takva je bila državna politika, a nadam se da će se to promeniti", rekao je on.

    Zaštitnika građana ohrabruje to što se Vlada po prvi put pokazala odgovornom za izvršenje i preporuke nezavisnih kontrolnih organa, kao što su zaštitnik građana, poverenik za informacije. Kako je objasnio, ministarstva sada imaju obavezu da obaveste vladu o preporukama koje nisu izvršene, a o kojima će vlada obavestiti parlament.

    Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da javni službenici treba da shvate da je njihov zadatak da pomognu građanima i privredi u ostvarivanju interesa, a ne da državu štite od njih.

    Javna uprava u Srbiji doživljava interes građana i privrednika kao nešto što je drugačije od interesa države, izjavila je Udovički.

    Ona je rekla da smo "nasledili svest ili kulturu u kojoj je uloga službenika da zaštiti državu od građanina i privrednika". "To moramo da promenimo. Država je tu da građanima omogući ostvarenje interesa", rekla je Udovički.

    Ona je istakla da je reforma javne uprave jedan od ključnih elemenata za pokretanje Srbije iz jedne vrste ćorsokaka. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE