Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prosečna crnogorska plata 477 evra

    Prosečna zarada u Crnoj Gori, bez poreza i doprinosa, u novembru je iznosila 477 evra i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je u tom mesecu vredela 798,5 evra, pokazuju podaci Monstata.

    U odnosu na oktobar, novembarska zarada bila je manja 0,2 odsto, u odnosu na prošlogodišnji novembar pala je 0,4 odsto, a toliki joj je pad i u odnosu na prosečnu zaradu u prošloj godini. Kada je u pitanju bruto zarada, ona je u novembru iznosila 723 evra.

    “Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cene u novembru u odnosu na oktobar pale 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabeležile pad od 0,1 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata, a prenosi RTV Crne Gore.

    U saopštenju Monstata se navode i promene prosečne novembarske neto zarade prema oktobru po sektorima. Najveći rast plata od 5,6 odsto imali su radnici u sektoru "Ostale uslužne delatnosti".

    Sektori snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija imali su rast plata od 4,7 odsto, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti 2,3 odsto, a vađenje ruda i kamena 2,2 odsto.

    Spisak sektora sa manjim platama u novembru u odnosu na oktobar je mnogo duži od onih koji su imali povećanje.

    Pad od 7,5 odsto zabeležen je u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, dok su umetnost, zabava i rekreacija zabeležile pad zarada od 4,2 odsto, a poslovanje sa nekretninama 3,5 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE