Joksimović: Srbiji iz IPA fondova 1,5 milijardi evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Joksimović: Srbiji iz IPA fondova 1,5 milijardi evra

  U narednih sedam godina Srbiji će iz IPA II fondova Evropske unije na raspolaganju biti 1,5 milijardi evra, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

  Novina je to što se sredstvima EU više neće finansirati pojedinačni, već sektorski projekti, a cilj je da sredstva budu namenjena onim projektima koji su ocenjeni kao strateški i tehnički spremni za finansiranje“, rekla je Joksimović na javnom slušanju "Upravljanje sredstvima iz IPA II fondova" u Skupštini Srbije.

  Ona je dodala da će Srbija u narednih sedam godina učestvovati u osam programa prekogranične i transnacionalne saradnje.

  "Neophodna su dva preduslova za uspešno korišćenje sredstava – kvalitetan proces programiranja, dakle da se definišu prioriteti i projekti", istakla je ministarka i dodala da je Srbija trpela kritike da nije imala dovoljno spremnih tehničkih programa i da nije bilo administrativnih kapaciteta za njohovo sprovođenje.

  Joksimović je objasnila da će u narednih sedam godina, od 2014. do 2020. godine, Srbiji godišnje na raspolaganju biti oko 200 miliona evra, a da je novina da će svaka zemlja moći da konkuriše i za dodatna sredstva kao jednu vrstu nagrade za uspešno sprovođenje projekata sredstvima IPA II.

  "Druga novina je da će se IPA II u potpunosti zasnivati na sektorskom pristupu. To znači da će se umesto finansiranja pojedinačnih projekata, finansirati samo sprovođenje sektorskih strategija. To je novi izazov i sa njim se suočavaju sve zemlje", poručila je ministarka.

  Podsetila je i da se vlada obavezala da do 2018. godine ispuni sve uslove, odnosno u potpunosti uskladi naše sa zakonodavstvom EU.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE