Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF: Jeftina nafta će potrajati i pomoći globalnom rastu

    Najnoviji pad cena nafte trebalo bi da se održi, što će pomoći rastu globalne ekonomske aktivnosti od 0,7 procentnih poena u narednoj godini, poručila su vodeći ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda.

    "Celokupno gledano, pad cena nafte doživljavamo kao podsticaj za globalnu ekonomiju", napisali su dvojica vodećih ekonomista MMF, Rabah Arezki i Olivier Blanchard na svom blogu.

    Kako su dodali, zahvaljujući tome stopa rasta globalne ekonomije bi trebalo da poraste između 0,3 i 0,7 procentnih poena povrh 3,8 odsto, koliko je MMF prognozirao u sklopu jesenjih prognoza za globalnu privredu.

    Cena severnomorske nafte tipa "brent" je od juna, sa nivoa od 115 dolara za barel, pala više od 46 odsto, zbog novembarske odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanji proizvodnju, podseća Reuters.

    Oko 65 do 80 odsto pada cena nafte, MMF pripisuje prekomernim zalihama, ali i neočekivano brzom povratku Libije proizvodnji nafte i stabilnim zalihama Iraka.

    Cena barela sirove nafte stabilizovala se na međunarodnim tržištima oko 60 dolara, istovremeno pod daljim pritiskom povećanog snabdevanja, ali i podstaknuta prognozama o jačanju američke privrede, najvećeg svetskog potrošača nafte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE