Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evroazijska unija u proširenom sastavu

    Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan formirali su u Moskvi Evroazijsku ekonomsku uniju, sa ciljem da se ojača njihova integracija.

    Unija će zvanično početi da postoji 1. januara 2015, a cilj je da se omogući slobodna trgovina među zemljama članicama, finansijska koordinacija i regulacija industrijske i poljoprivredne politike, zajedno sa tržištima rada i saobraćajnim mrežama.

    Rusija je pokušala da ohrabri Ukrajinu da se priključi novoj uniji, ali je njen bivši proruski predsednik Viktor Janukovič svrgnut u februaru posle višemesečnih protesta.

    Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će zajednički učinak nove unije biti oko 4,5 hiljada milijardi dolara i da će okupiti 170 miliona ljudi.

    "Evroazijska integracija zasnovana je na međusobnoj koristi i uzimanju u obzir zajedničkih interesa", rekao je Putin posle razgovora sa kolegama iz ostalih članica Unije.

    Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, međutim, tokom sastanka je oštro napao Moskvu zato što je "narušila beloruske ekonomske interese time što je ograničila njen izvoz u Rusiju".

    Belorusija, u sendviču između Rusije i Poljske i Litvanije, koje su članice EU, "lepo" je profitirala od moskovske zabrane uvoza hrane iz EU – pojačano je uvozila hranu iz evropskih zemalja i potom je preprodavala Rusiji.

    Ruske vlasti su na to reagovale zabranom uvoza beloruskog mleka i mesa, navodeći da iza toga stoje sanitarni razlozi.

    Takođe, Moskva je zabranila preko svoje teritorije tranzit beloruske hrane namenjene Kazahstanu, zbog sumnje da bi većina nje mogla da završi u Rusiji.

    "Protivno svim međunarodnim pravilima, suočili smo se sa zabranom tranzita. To je urađeno jednostrano i bez bilo kakvih konsultacija", rekao je Lukašenko.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE