Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mleko iz Evrope `potapa` domaće mlekadžije?

    Ukidanje kvota za proizvodnju mleka u Evropskoj uniji, od 1. januara 2015. godine, može potpuno da uništi srpsku proizvodnju mleka, a naročito mala stočarska gazdinstva, upozoravaju stručnjaci.

    Mlekarska industrija u Srbiji pašće na kolena pred naletom evropske reke mleka, koja preti da potopi domaće tržište, pišu Novosti.

    Do sada su evropski proizvođači imali kvote koje mogu da proizvedu, a za sve što pretekne su plaćali penale. Od 2015. godine, neće biti više tih ograničenja. Sada vrlo lako mogu da jeftino proizvedu viškove.

    Pošto je EU uvela sankcije Rusiji, u Asocijaciji proizvođača mleka strahuju da će "poplava" evropskog mleka uništiti domaću produkciju. Proizvodnja mleka biće maksimalno ugrožena, verovatno je više neće ni biti, upozorava predsednica Asocijacije Sanja Bugarski.

    "Ministarstvo poljoprivrede nije napravilo elementarni ambijent za proizvodnju mleka, tako da mi nemamo nikakve šanse. I niko ne želi da zaštiti domaće proizvođače. Već sad imamo veliki problem sa proizvodima iz EU, jer abnormalno ulaze u Srbiju."

    Kako kaže Bugarski, Srbija čak nema ni dovoljnu količinu kvalitetnog mleka da bi povećala izvoz za Rusiju. A kad budu ukinuli kvote u EU, samo će Holandija povećati proizvodnju mleka za 15 odsto.

    Mi već imamo povećan uvoz mleka u prahu, jer EU ima viškove u proizvodnji, priča sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović, koji je izrazio bojazan da ne dođe do situacije da mala gazdinstva, kojih ima najviše, budu prvi na udaru jer su najneotpornija.

    Ne treba zanemariti ni štetni efekat na govedarstvo, a samim tim i na industriju mesa. Trebalo bi sve da preduzmemo da zaštitimo našu proizvodnju i preradu mleka, a za to imamo malo vremena, dodao je.

    Ministarka "čini sve što može"

    Kako je za Novosti potvrdila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, ukidanje kvota za mleko u EU će imati uticaja na naše proizvođače i prerađivače mleka.

    Dobro je što je to poznato još u toku priprema reforme zajedničke poljoprivredne politike EU, i svi koji trguju sa Evropskom unijom pripremaju se za povećanu konkurenciju, kaže Bogosavljević Bošković.

    Naša mlekarska industrija je svesna te činjenice i to sigurno imaju u vidu kod formiranja svojih poslovnih planova. I mi u Ministarstvu činimo što možemo više da se unapredi domaća proizvodnja i plasman mleka i mlečnih proizvoda.

    Kako ističe, država obezbeđuje premije za mleko, ali i mnoge druge mere za podizanje kvaliteta stočarstva. Uradićemo sve da sprečimo eventualne poremećaje u domaćoj proizvodnji i na srpskom tržištu mleka i mlečnih proizvoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE