Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ništa od umanjenih cena vrtića

    Beograđani možda ni u januaru naredne godine, uprkos obećanjima nadležnih sa republičkog i gradskog nivoa, neće jeftinije plaćati vrtiće, usled kašnjenja Pravilnika o izračunavanju ekonomske cene.

    Da bi računi bili obračunati kako to propisuje zakon, odnosno da roditelji za obdaništa izdvajaju samo 20 odsto od realne cene, neophodno je prvo da Ministarstvo prosvete donese pravilnik o izračunavanju ekonomske nadoknade, a zatim da na osnovu njega, gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu donese odluku o novoformiranoj ceni.

    Rok za donošenje pravilnika, međutim, bio je 10. decembar, zatim je odložen do kraja prošle nedelje, ali Ministarstvo još nije usvojilo ovaj akt. Ukoliko to ne bude učinjeno u naredna dva-tri dana, računi za vrtiće u glavnom gradu neće biti smanjeni od 1. januara, pišu Novosti.

    Kako nezvanično saznaje list, u Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu nije stigao dokument od nadležnih sa uputstvom kako se obračunava ekonomska cena vrtića.

    Sednica Skupštine grada, na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu zakazana je za 30. decembar. Ukoliko se na dnevnom redu ne nađe tačka o određivanju cene u vrtićima, od najavljenog smanjenja računa u prestonici, barem na početku 2015. godine, neće biti ništa.

    Cena boravka u obdaništima do sada se obračunavala na osnovu pravilnika koji je donet još 1996. godine. Izmena je bila neophodna jer su se, u međuvremenu, mnoge stvari promenile, od vrste goriva koja se koriste za zagrevanje objekata do uvođenja interneta u predškolske ustanove.

    >>>>Grad ne da novac od preplaćenih vrtića

    Prema poslednjim informacijama, maksimalni iznos na uplatnici za vrtiće posle izmene pravilnika, trebalo bi da bude između 5.500 i 6.000 dinara. Uz zadržavanje postojećih popusta, poput besplatnog boravka za treće dete.

    Novi pravilnik trebalo bi tačno da definiše kako se u ekonomskoj ceni određuje iznos za grejanje, struju, plate vaspitača… Na osnovu toga, Sekretarijat će izračunati ekonomsku cenu po detetu za mesec dana. Od tog iznosa roditelji će plaćati 20 odsto, a 80 odsto troškova će se pokrivati iz gradske kase.

    Još aktuelna ekonomska cena boravka u vrtiću je 13.332 dinara. Najveći račun koji roditelji plaćaju iznosi 9.705 dinara, što je 72,8 odsto od ekonomske cene. Za pojedine kategorije mališana predviđeni su popusti od 10 i 20 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE