Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    USAID: Štetan zakon o energetici

    USAID Projekat za bolje uslove poslovanja upozorava da bi zakon o energetici, koji je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, ugrozio pozitivne pomake učinjene usvajanjem Zakona o planiranju i izgradnji.

    USAID Projekat izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi se usvajanjem zakona o energetici, u dobroj meri poništili pozitivni pomaci učinjeni usvajanjem izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koje su tek stupile na snagu.

    U komentaru na najavu da bi Predlog zakona o energetici trebalo ovih dana da se nađe u Skupštini, USAID Projekat je ocenio je da bi se broj procedura povećao, kao i broj dana potrebnih za dobijanje upotrebne dozvole, a pravna sigurnost investitora bi bila ugrožena.

    U Predlogu zakona se insistira na aktu o odobrenju za priključenje na mrežu koji Zakon o planiranju i izgradnji ne predviđa. Ovaj akt se donosi u upravnom postupku, što je, ocenjeno je, naročito retrogradno rešenje imajući u vidu da se radi o ugovornom odnosu između jednog preduzeća (elektrodistribucije) i investitora.

    "Posebno napominjemo krajnju neprimerenost rokova. Donošenje rešenja o odobrenju za priključenje od strane elektrodistribucije u roku od 30 dana, a priključenje u dodatnom roku od 15 dana i to nakon ispunjenja svih uslova, koji uključuju da investitor dostavi operatoru ugovor o snabdevanju", navedeno je u saopštenju USAID.

    Naročito je štetno i neracionalno sa stanovišta pravne sigurnosti i efikasnosti da investitor tek po izdavanju građevinske dozvole saznaje uslove i troškove priključenja na mrežu. "Ovakav pristup ne vodi unapređenju pravne sigurnosti i ubrzanju postupaka za ostvarivanje prava na gradnju", zaključio je USAID u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE