Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milion evra za zapošljavanje u Crnoj Gori

    Zavod za zapošljavanje Crne Gore odvojio je milion evra za povećanje zaposlenosti mladih, dok će sa devet miliona biti finansiran program Stručnog osposobljavanja, izjavila je direktorka te institucije, Vukica Jelić.

    Ona je na konferenciji za novinare navela da će u narednoj godini prioritet u radu Zavoda biti veće uključivanje mladih i osoba sa invaliditetom na tržište rada, kao i značajnije korišćenje pretpristupnih fondova, prenosi RTV Crne Gore.

    Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u narednoj godini planirana su dva miliona evra i to po 500 hiljada za mere profesionalne rehabilitacije i subvencije za zarade, a milion evra za grant šeme.

    Sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) najviše će da se koriste za rad na projektima prekogranične saradnje sa susednim zemljama i realizaciju Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa 2012-2013, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rada, a čija je ukupna vrednost oko 6,5 miliona evra, sa udelom EU od 5,8 miliona.

    Jelić je saopštila da je na evidenciji Zavoda na kraju ove godine registrovano 34,7 hiljada nezaposlenih, odnosno nešto ispod 15 odsto, što je na nivou iz istog perioda prošle godine.

    Ona je dodala da su, uprkos krizi, poslodavci oglasili 42,85 hiljada slobodnih radnih mjesta, 15 odsto više nego prošle godine, kao i da se 92 odsto njih odnosilo na sezonske, privremene, povremene i poslove na određeno radno vreme.

    Prema stručnoj strukturi, nezaposlenih sa prvim i drugim stepenom stručne spreme na birou ima 18 odsto, sa diplomom srednje škole 50 odsto, sa višom školom je dva odsto, dok 30 odsto Crnogoraca koji čekaju posao ima fakultetsku diplomu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE