Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Akcize ne poskupljuje gorivo od Nove godine

    Od 1. januara akcize na dizele će biti veće za četiri dinara po litri, a tečni naftni gas za pet dinara po kilgoramu.- Naftaši zbog toga najverovatnije neće povećavati cenu na pumpama

    Akcize na gasna ulja, odnosno evro dizel koja bi od Nove godine trebalo da bude veća za četiri dinara, a na tečni naftni gas za pet dinara po kilogramu, najverovatnije se neće odraziti na povećanje cene na pumpama, već se naftne kompanije spremaju da to državno zahvatanje pokriju na uštrb sopstvene zarade, saznaje Politika.

    To znači da gorivo od Nove gogine ne bi trebalo da poskupljuje za ova iznos novih državnih zahvatanja, ali, samo pod uslovom da drugi inputi kurs evra, dinara i dolara, kao i cena nafte narednih dana ne počne da raste..

    Procene su da je pred nama kratak period smirivanja cene sirove nafte, nakon čega pojedini eksperti najavljuju skokovit rast, možda čak i do nivoa na kome se nalazila polovinom ove godine 115 dolara za barel. Ovo se obrazlaže nerealno nisikim cenama sirove nafte koje već sada izazivaju pad ponude, što je po pravilu generator rasta cena.

    Državna zahvatanja, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, u ceni benzina od 131,9 dinara sada iznose 56,55 odsto, dok u evro dizelima u ceni od 142,40 dinara s 50,8 procenata.

    Biljana Bujić, direktor poreskog i pravnog odeljenja u konsultanskoj kući KPMG-u objasnila je da su od januara od avgusta ove godine akcize na derivate napunile budžet sa oko 76,3 milijardi dinara, dok je za celu prošlu godinu prihod bio oko 107,2 milijardi. Učešće akciza u ukupnim prihodima budžeta, prema biltenu javnih finansija iznosi oko 14 procenata.

    Punjenje budžeta po osnovu akciza na derivate pokazuje stalni trend rasta od 2010. najviše zahvaljujući činjenici de je smanjen šverc goriva, ali i da je veliki broj derivata sada obuhvaćen akcizom, što ranije nije bio slučaj. Bujić kaže da će se od 2016. godine akcize usklađivati sa rastom potrošačkih cena.

    Za razliku od Srbije u većini zamalja Evropske unije država je propisala minimalni iznos akcize ispod koje one ne mogu padati, s tim što u ovim zemljama postoje i akciza na koks i električnu energiju o čemu se spekulisalo da će biti uvedene u Srbiju, ali neće.

    Kada se posmatraju zemlje EU – Bugarska, Mađarska, Hrvatska akciza za dizela goriva je gotovo na propisanom minimumu od oko 330 evra na 1.000 litara, koliko je i u Srbiji. Kod akciza na benzin je situacija nešto drugačija i tu niže akcize od naše zemlje imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Crna Gora.

    Obrni, okreni učešeće akciza u ceni goriva u Srbiji nije ni najveće ni najmanje u odnosu na zemlje EU i čine više od 50 odsto od cene goriva. S tim što u državna zahvatanja osim akciza ulazi i PDV koa i naknada za obavezne rezerve od 3,11 dinara. 

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE