Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za par dana novi tarifni sistem, a još ga analiziraju

    Nakon uvođenja novog tarifnog sistema, što se očekuje do kraja godine, većina građana će plaćati jeftinije karte za prevoz, dok će destimulativno delovati na "švercere", tvrdi gradski menadžer Goran Vesić.

    Vesić je rekao i da će biti uveden neki vid nagrada za putnike koji redovno plaćaju prevoz, a najavio je i uvođenje, ali i ukidanje, pojedinih vrsta karata. Međutim, nije mogao da govori koliko će koja karta koštati, jer se još uvek rade analize, ali je podvukao da je "izvesno da će za većinu kategorija prevoz biti jeftiniji".

    Koliko će biti to smanjenje, građani će saznati narednih dana. Kao što insistiramo da se plaća prevoz, tako pokušavamo da raznim podsticajnim merama kao što je smanjenje cene, građanima omogućimo da plaćaju prevoz, rekao je on.

    Nadležni, kako je dodao, vode računa i da prevoz ne bude skuplji kada se poredi sa glavnim gradovima u okruženju, a neće koštati više ni u odnosu na gradove u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Subotica…

    Upitan da li će biti povećanja cene prevoza za neke kategorije stanovništva, Vesić je rekao da to još uvek nije odlučeno, ali da nadležni pokušavaju da nađu meru kako bi novi tarifni sistem bio u interesu i većine građana i javnog prevoza.

    Govoreći o novom tarifnom sistemu, Vesić je rekao da će se sa njim izaći u javnost do kraja godine, a on će biti posledica "ozbiljnih analiza" koje su rađene tokom cele godine, a kako veruje, većina će biti zadovoljna predloženim merama.

    Osim toga, dodao je, uvode se određene nagrade za građane koji redovno plaćaju prevoz, a putnike očekuju i nove vrste karata, dok će neke druge biti ukinute.

    Vesić je rekao i da je sadašnji sistem neodrživ jer tek oko 200.000 ljudi plaća prevoz, a koristi ga oko 800.000 (oni koji besplatno koriste prevoz ulaze u tu cifru od 800.000). "Povlastice osnovcima će ostati, ali jasno je da svi moraju, makar i manje plaćali, da plaćaju da bi prevoz mogao da funkcioniše", podvukao je Vesić.

    Kada je reč o "švercerima", Vesić je rekao da će novi sistem biti "vrlo destimulativan". Sledeće godine će biti povećan broj komunalnih policajaca, a stotinak njih moglo bi da bude isključivo u javnom prevozu, sa širim ovlašćenjima i mogućnošću da privode i legitimišu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE