Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Makedonija očekuje najveći rast u regionu

    Privredni rast u Makedoniji za ovu godinu trebalo bi da bude 3,7 odsto, a za sledeću se očekuje 4,1 odsto, što će biti najviše u celom regionu, a i šire, rekao je guverner Narodne banke Makedonije Dimitar Bogov.

    "Nove strane investicije, veća iskorišćenost postojećih kapaciteta, kao i fiskalni stimulans pretočen u investicije za razvoj infrastrukture i dalje će biti glavni faktori za rast domaće privrede", rekao je Bogov kineskoj agenciji Sinhua.

    Bankarski sistem u Makedoniji, prema njegovoj oceni, ostao je stabilan. Istovremeno, od kraja 2013. pa nadalje, centralna banka jača kreditnu ponudu privatnom sektoru i na taj način podržava ekonomski oporavak.

    Narodna banka Makedonije će nastaviti sa sprovođenjem strategije stabilnog kursa denara prema evru, jer se to pokazalo kao adekvatno rešenje za makedonsku privredu. Monetarna politika odoleva već dve decenije i to "u različitim fazama razvoja privrede i pod raznim unutrašnjim i spoljnim šokovima", zaključio je Bogov.

    Ipak, makedonski guverner ovim "nenamerno" ulazi u koliziju sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem koji je pre samo dva dana izjavio da će upravo Crna Gora biti ta koja će zabeležiti najveći rast među susedima, ali i u evrozoni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE