Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvorena najsavremenija farma svinja u Srbiji

    U Ljukovu kod Inđije počela je da radi najsavremenija domaća farma svinja, kapaciteta 50.000 grla godišnje, u čiju je izgradnju i opremanje kompanija Knez agrar uložila ukupno šest miliona evra.

    Vlada Srbije čini sve da oslobodi i podstakne privatni sektor i da stvori najbolje uslove kako bi farmi poput ove bilo što više u našoj zemlji, izjavio je Sertić na svečanom otvaranju farme.

    Naglasivši da je veoma važno da imamo što više takvih objekata, koji mogu da unaprede i u tehnološkom pogledu proces proizvodnje mesa u Srbiji, ministar Sertić je dodao da je veoma bitno da sa sadašnjih 3,4 miliona svinja tu proizvodnju podignemo na znatno viši nivo, kako bismo zadovoljili domaće potrebe, ali i stvorili uslove za izvoz.

    Sertić je podsetio da Srbija ima otvoreno tržište za izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije, CEFTA i Ruske Federacije, napominjući pritom da, kada je reč o EU, još postoji problem u tome što je kod nas obavezna vakcinacija svinja.

    Napominjući da farme poput ove doprinose ne samo povećanju obima i kvaliteta proizvodnje, nego i podizanju ukupnog stočnog fonda u Srbiji, ministar Sertić je istakao da je namera da stočarstvo u našoj ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u dogledno vreme dostigne znatno veći nivo od dosadašnjih 38 procenata.

    On je rekao da će i ubuduće biti podsticane kompanije koje žele da se bave višim fazama proizvodnje, da bismo kroz te finalne proizvode postizali znatno veću cenu na stranim tržištima i tako omogućili nove investicije i nova radna mesta.

    Osnivač i vlasnik farme Knez agrar Srđan Knežević napomenuo je da farma ima objekte na površini od pet hektara, kao i još 18 ha obradivih površina.

    Na farmi su zastupljene rase svinja landras, pietren i durok, a genetsko poreklo im je iz Austrije i Nemačke. Knežević je dodao da je proces odgoja svinja, odnosno proizvodnje, automatizovan, tako da je ta farma trentno najsavremenija te vrste u našoj zemlji.

    Na farmi se radi još jedna mešaona hrane kapaciteta 150 tona dnevno, kao i novi silosi kapaciteta od 35.000 tona. Farma svinja trenutno će raditi za domaće tržište, a kako je rekao Knežević, očekuje se da bi uskoro deo proizvodnje mogla da plasira i na rusko tržište.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE